Nicolas Sarkozy: Hollande je arogantný a klamár

Podľa výsledkov prvého kola  prezidentských volieb vo Francúzsku, chce väčšina Francúzov v Elyzejskom paláci vidieť Francoisa Hollanda. Tento francúzsky socialista získal v prvom kole prezidentských volieb 28,6 percent hlasov, čo je o 1,4 % viac hlasov, ako získal úradujúci prezident Nicolas Sarkozy.  Ale pozor, Sarkozy ešte nemusí byť v smútku. Ako tretia v poradí skončila v prvom kole volieb Marine Le Penová, ktorú môžeme radiť k pravicovým stranám. Francúzska získala až 18 % hlasov, čo je krásny výsledok. Z prvého kola je tak zrejmé, že viac hlasov získali voliči viac VPRAVO ako tí VĽAVO. Ak sa Sarkozymu podarí získať voličov Le Penovej, súčasný prezident ešte môže zamiešať karty.

A čo na to Európa?

Ešte sa nekonalo ani druhé kolo a zahraničné média zisťujú, aký vplyv bude mať Hollandove víťazstvo na vývoj v Európe. Je známe, že nemecká kancelárka Angela Merkelová „viac“ fandí Sarkozymu. Napriek tomu ale nemá problém ani s francúzskym socialistom Hollandom. Verejnosť tvrdí, že ak sa moci ujme Hollande, budúcnosť Európy môže byť neistá. Socialista sa viac zameriava na svoju krajinu, ako na problémy Európy. Sarkozy varuje, že ak sa k moci Francúzska dostane socialista, krajina sa môže ubrať cestou Španielska či iných európskych dlžníkov.

Príliš agresívny?

V stredu večer sa konal TV-duel medzi oboma kandidátmi, na ktorý čakalo množstvo Francúzov. Ako v ňom Sarkozy povedall, verí, že sa mu do nadchádzajúceho boja (v nedeľu) podarí získať potrebné hlasy.  Debata mala „ostrý nádych“. Sarkozy svojmu konkurentovi opakovane venoval slová ako  „arogantný a klamár“. Niektorí tvrdia, že bol na muža v takomto postavení príliš agresívny.  Debata bola jednou z posledných príležitostí, ako mohol Sarkozy získať potrebné hlasy na porazenie Hollande-a.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre