Spojené štáty žalujú Apple!

Táto spoločnosť spolu s veľkými vydavateľmi čelí žalobe ministerstva spravodlivosti, že na trhu elektronických kníh nelegálne dohodovali ceny. Ako vyplýva zo súdneho dokumentu, protimonopolný úrad žaluje Apple a skupinu vydavateľov za nelegálne dohadovanie cien elektronických kníh, tzv. e-knihy.

Úrad to oznámil v stredu v New Yorku. Medzi žalovanými sú okrem spoločnosti Apple aj vydavateľstvá Hachette, Macmillan, Penguin, HarperCollins, Pearson a Simon & Schuster.

Pred začatím predaja iPadu predával Amazon veľa elektronických vydaní bestsellerov za cenu 9,99 dolárov. S príchodom iPadu prišla aj nová cenová politika pre e-knihy, kde Apple pevne stanovil ceny a získal tak 30 % z ceny e-kníh.

Čo sú e-books, alebo e-knihy? Môžeme povedať, že ide o knihy, ktoré sa čítajú na elektronických zariadeniach. Slúžia na to tzv. e-book reader, čiže čítačky elektronických kníh. Jednou z nich je aj čítačka Kindle od spoločnosti Amazon. Hlavným konkurentom e-čítačiek sú tablety, ku ktorým patrí napr. iPad od Apple.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre