Nehnuteľnosti v USA: O skutočnom oživení nemôže byť reč

Je to už takmer 5 rokov, čo trh s bývaním v USA zažil kolaps a pacient je stále v šoku. Nikomu nie je jasné, kedy sa realitný trh Spojených štátov zotaví.

Nedávno zverejnené štatistiky maľujú na stenu zmiešaný obraz. S nástupom hospodárskeho oživenia dochádza k určitému zlepšeniu aj na realitnom trhu. O skutočnom oživení ale nemôže byť reč. Od roku 2006 sa ceny nehnuteľností v USA prepadli o viac ako 30 % – len minulý rok predstavoval pokles 4 percentá.

Majitelia domov  sú stále pod tlakom. Pôžičky v hodnote 150 miliárd dolárov  (114 miliárd eur) sa budú splácať veľmi ťažko a viac ako 10 miliónov dlžníkov drží úver s čiastkou, ktorá presahuje hodnotu jeho majetku. Z technického hľadiska  môžeme povedať, že sa hypotéky nachádzajú „pod vodou“.

To, že menej dôležitý index NAHB, ktorý vyhodnocuje národná organizácia staviteľov, zakončil na najlepšej úrovni od r. 2007 , analytikom nestačí.

Poznámka: Index NAHB – je založený na malej vzorke staviteľov. Indikuje budúce predaje domov v Spojených štátoch. Index nie je komplexným ukazovateľom pre reportovanie, je skôr doplnkovým indikátorom črtajúcim trend.

Či sa americký trh nehnuteľností dostane sám na nohy, nie je jasné. Zdá sa, že panujúca skepsa má svoj dôvod. Index NAHB vzrástol v marci na 28 bodov, avšak od úrovne 50 bodov, ktorá je mostíkom medzi oživením a recesiou má stále veľmi ďaleko.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre