Čo nám vplýva na ceny ropy?

V dobe písania tohto príspevku sa cena ropy Brent pohybuje pri úrovni 124 dolárov za barel a hodnota WTI aktuálne predstavuje 103 dolárov/barel. Cena benzínu ťahá jemne do plusu. Ako uvádza analytik z Commerzbank, rastúce ceny benzínu za posledný týždeň nemajú nič spoločné s vývojom ceny ropy. Zásob ropy nie je málo. Všetky dáta ukazujú na „štedré“ rezervy a experti aj naďalej počítajú s ich zvyšovaním.Pozrime sa spoločne, aké faktory môžu pri cene „čierneho zlata“  ešte zamiešať karty.

Aká je produkcia a aká spotreba?

Podľa medzinárodnej organizácie pre energiu  (IEA), sa denne celosvetovo vyprodukuje približne 90 miliónov barelov ropy. Denný dopyt po tejto komodite predstavuje cca 89 miliáard dolárov. K tomu môže ešte kartel ropných vývozcov produkovať viac.

Iránska ropa nepotečie

Európska únia má od 1. júla od Iránu pozastavený dovoz ropy. Podľa analytikov môže byť tento nedostatok základom pre rast cien „čierneho zlata“. A to aj napriek tomu, že nedávno ropná produkcia v Iráne a v Rusku rástla. Niet sa čoho plašiť, vyplýva z tvrdení Saudskej Arábie, ktorá sa rozhodla prípadné výpadky nahradiť. Čítaj viac: Saudská Arábia bude bojovať s cenou ropy

Kartami zamieša hospodársky vývoj

To, ako sa bude vyvíjať budúca spotreba ropy, určuje hospodársky rast vo svete. Predsa, rozkvitajúce hospodárstvo vstrebe oveľa viac ropy. Ako to teda je? V Európe produkuje priemysel menej, v USA zase viac. Takmer bez zmeny sa nachádza výroba v druhej najväčšej ekonomike sveta – v Číne.

Nezľahčuje nám to ani menový kurz

V tomto roku si ropa výrazne pridala na cene. Napriek tomu je stále hlboko pod rekordnou úrovňou z roku 2008, kedy stál barel až 147 dolárov. Treba však zdôrazniť, že vtedy stálo jedno euro 1,60 dolárov. V súčasnosti dostaneme za jednou euro 1,30 dolára. Pre eurozónu je tak menší kurz eura oproti doláru nevýhodou, pretože sa nám ropa „relatívne zdražuje“. Dôvodom je fakt, že za ropu sa platí v dolároch.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre