Staroprameň kupuje americká spoločnosť

Americká spoločnosť Carling, ktorá vlastní pivovar Molson Coors kupuje za viac ako 3.5 miliardy $ svojho konkurenta z východnej Európy – spoločnosť Starbev a jej deväť pivovarov, do ktorých patrí aj pivovar Staroprameň.

Carling vsadil na dynamické oblasti v EÚ, kde nezamestnanosť v súčasnosti dosiahla najvyššiu úroveň od zavedenia eura. „Pivný trh  v strednej a východnej Európy je atraktívny, s významnými historickými trendmi a rastovým potenciálom v regióne a má silný predpoklad návratu do stavu pred hospodárskou krízou,” uviedol prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Carling – Petr Swinburne.

Spoločnosť sa musela predierať ekonomickými problémami, keď sa hospodárska kríza zahryzla do rozpočtov pivárov v USA. Zdá sa však, že Molson Coors je vo svojej pozícií v poslednom štvrťroku pevnejší  a americká ekonomika taktiež smeruje k lepšiemu vývoju. Predaj piva je opäť na vzostupe. Spoločnosť Starbev dosiahla  v minulom roku tržby v hodnote 1 miliardu $ , s produkciou viac ako 11 miliónov barelov piva. Spoločnosť, ktorá je známa so značkami pív ako sú Bergenbier, Ozusko a Borsod piva, je vo vlastníctve CVC Capital Partners a Starbev.

Odkúpenie americkou spoločnosťou Molson Coors by tak pomohlo svojej  značke Carling, dostať svoj produkt medzi pivárov v strednej a východnej Európe. Starbev má 4100 zamestnancov a svoje pôsobenie ma zastúpené v krajinách: Česká republika, Srbsko, Chorvátsko, Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko a Čierna Hora. Starbev je tiež distribútorom značiek ako Stella Artois, Beck a Hoegaarden a Leffe a Löwenbräu a predáva sa aj na slovenskom trhu a v Bosne a Hercegovine.

Súhlas musí dať ešte regulačný úrad

Molson Coors bol nútený zraziť svoje náklady na predaj piva v dôsledku hospodárskeho poklesu, ktorý začal v roku 2008 avšak v poslednom štvrťroku fiškálneho roku 2011 sa situácia zlepšila. Spoločnosť vo februári zaznamenala 35 %  nárast zisku. Molson Coors, ktorého produkty zahŕňa aj Miller Lite a Coors Lite, predpokladá, že financovanie tejto transakcie bude zahŕňať 3 miliardy dolárov hotovosti a ďalších 667 miliónov dolárov bude vo voľne zameniteľných dlhopisov vydaných na strane predávajúceho. Tento kontrakt potrebuje ešte súhlas európskych regulačných orgánov a mal byť dokončený v druhom štvrťroku. Starbev bude mať svoje sídlo v Českej republike a bude fungovať ako samostatná divízia Molson Coors.

 

Zdieľať
Komentáre