Peňažným fondom v USA chutí opäť Európa

Odsúhlasený záchranný balík pre Grécko či zaplavenie finančných trhov likviditou od Európskej centrálnej banky – zdá sa, že problém dlhová kríza sa aspoň trochu uvoľnil z kŕčov. Zmiernenie napätia pociťujú aj na druhej strane Atlantiku. Tamojšie peňažné fondy sa rozhodli opäť zariskovať a umiestniť svoje prostriedky do európskych dlhopisov.

Európske dlhopisy opäť priťažlivé?!

Ako ukazujú posledné čísla od poskytovateľa dát peňažného trhu – iMoneyNet, fondy navýšili svoje investície najmä v Nemecku a Francúzsku. Ako z údajov vyplýva, 10 najväčších peňažných fondov v USA zainvestovalo vo februári do nemeckých a francúzskych dlhových papierov s krátkodobou splatnosťou. Ich peňažné toky do Nemecka vzrástli o 21 percent 15,1 miliárd dolárov a do Francúzska o 18 percent na 13,9 mld. dolárov.

Investori aj analytici očakávajú, že tento trend bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch. Minulý rok v dôsledku strachu o Eurozónu začali peňažné fondy sťahovať svoje investície z Európy. To sa zároveň podpísalo aj pod finančné zdravie európskych bánk, pretože fondy predstavujú pre nich dôležitý zdroj financovania. „Kohútik s peniazmi“ začali neskôr vypínať aj európske fondy.

 

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre