Merkelová: Grécko musí zostať v eurozóne

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pre BBC uviedla, že by bola obrovská politická chyba, ak by dlhom zasiahnuté Grécko opustilo euro. V exkluzívnom rozhovore pre “Newsnight” povedala, že Nemecko urobí všetko pre to, aby zostala eurozóna pokope.

Grécko nedávno získalo súhlas na druhý záchranný balík vo výške 130 miliárd eur, ktoré majú pomôcť udržať ho pri živote až do roku 2014. Nemecko pritom zaplatí viac ako ktorákoľvek krajina v Európe a to hnevá tak nemeckých občanov ako aj niektorých politikov. Napriek týmto opatreniam sa však niektorí analytici obávajú, že Grécko bude potrebovať aj ďalšiu pomoc.

Na otázku, kde vidí budúcnosť Grécka, Merkelová opakovane odpovedala, že v eurozóne. „Majú zásadné nedostatky, ale snažia sa ich riešiť, či už v správe, alebo konkurencieschopnosti podnikateľskej sféry. Bude to dlhá a náročná cesta,“ povedala. Merkelová uviedla, že eurozóna by bola odchodom Grécka neuveriteľne oslabená. „Ľudia na celom svete by sa potom pýtali: Kto bude ďalší?“

Demokracie si zvykli míňať viac ako zarobili a v súčasnosti si musia dávať väčší pozor, aby žili v rámci svojich možností. „V posledných dvoch rokoch v Európe, najmä v eurozóne sme sa veľa naučili. Musíme prehodnotiť čas a zvážiť prečo sme spolu v Európe? Prečo sme komunita krajín, ktorá znáša solidaritu a nesie zodpovednosť za ostatných.“


MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre