Kanada a Japonsko začali rozhovory o voľnom obchode

Kanada a Japonsko oznámili, že oficiálne začínajú rozhovory zamerané na vytvorenie dohody o voľnom obchode medzi oboma krajinami. Prichádza to potom, čo kanadský premiér Stephen Harper navštívil svojho japonského kolegu Yoshihiko Nodu v Tokiu. Analytici však upozorňujú, že dosiahnuť dohodu bude ešte náročné, a to aj z dôvodu neustáleho úsilia Japonska ochrániť svoje poľnohospodárstvo od vonkajšej konkurencie.

Japonsko je veľkým dovozcom kanadských prírodných zdrojov, ako je uhlie, drevo a meď, ako aj potravinárskych produktov, vrátane bravčového mäsa a rastlinného oleja. Kanada naopak dováža predovšetkým japonské autá a ďalšie priemyselné výrobky.

Kanada sa tiež snaží dosiahnuť dohodu o voľnom obchode s Thajskom, a Harper sa už skôr stretol s thajským premiérom Yingluckom Shinawatrom v Bangkoku.

Podľa informácii bbc.co.uk

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre