Keď vznikol americký dolár

Americké kolónie boli dôležitým dodávateľom surovín pre anglické kráľovstvo. Obchod doma sťažovala skutočnosť, že existovalo 13 kolónií, ktoré sa považovali za suverénné štáty a na vlastných hraniciach zvyšovali clo.

V 17. storočí sa v niektorých častiach amerického regiónu platilo komoditami ako tabak či kukurica. Sedem kolónií v tom čase dominovalo mincami, ktorých hodnota však nebola rovnaká. Razenie bolo v rozpore s anglickým právom, kde razbu mincí povoľoval anglický kráľ a parlament. V kolóniach sa do roku 1700 využívala ako mena anglická koruna. S tým sa malo zabrániť, aby americké hospodárstvo nabralo na dôležitosti.

V nasledujúcich rokoch Američania ako platobný prostriedok využívali zahraničné meny, a tak obchod medzi kolóniami ulahčovali španielske a holandské mince. Známy názov dolár vznikol od “toliar”, ktorý od čias Karla V. zastával v Európe pozíciu platobného prostriedku.

O americkom dolári môžeme hovoriť už v roku 1690. Vtedajšia kolónia Massachusetts Bay zaviedla papierové bankovky na financovanie vojenskej výpravy. Tento vzor rýchlo nasledovali aj ostatné kolónie. V roku 1775, kedy sa kolonisti chystali do vojny s Britmi, kontinentálny kongres zaviedol takzvanú „kontinentálnu“ menu. Táto mena si veľa radosti neužila a nakoniec zanikla. Dôvodom bola nedostatočná finančná podpora a ľahká falšovateľnosť.

Ako taký peňažný systém

Kongres potom privilegoval 1. národnú banku vo Philadelphii – Bank of North America, ktorá pomáhala s vládnymi financiami. Dolár bol v roku 1785 vybraný, aby zastával pozíciu menovej jednotky. Zákon o razení mincí z roku 1792 dopomohol dať dokopy ako taký peňažný systém, zahŕňajúci mince, zlato, striebro, meď. Známe zelené papierové bankovky prišli do obehu v roku 1861. Ich poslaním bolo pomôcť pri financovaní občianskej vojny.  Aby ich nepostihlo falšovanie ako predošlé bankovky, obsahovali rôzne ochranné techniky vrátane pečate ministra financií a rytých signatúr.

V roku 1863 dal kongres dohromady národný bankový systém a americké ministerstvo financií dohliadalo na vydávanie vnútroštátnych bankoviek.

Mena – americký dolár bola prijatá a v niektorých prípadoch aj používaná oficiálna mena v rôznych krajinách či teritóriách. Tento proces začleňovania meny jednej krajiny do hospodárstva druhej sa nazýva ako „dolarizácia“ (v ang. dollarization).

Informácie podľa uk.advfn.com; www.meinebibliothek.de

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre