Americké akcie lámali rekordy. Čaká sa, čo bude ďalej

“Dospeli sme do bodu obratu”, hovorí James Dailey z Team Asset Strategy Fund. Experti ale nevedia s istotou povedať, čo prinesie nasledujúci obchodný týždeň. “Je pravdepodobné, že môžeme zažiť korekciu a teda pokles na úrovni 5 až 7 percent. Keď sme sa ale dostali nad 1370 bodov, mohlo by to ísť aj vyššie”, dodáva expert.

V piatok zakončil akciový index USA, S & P 500 na úrovni 1370 bodov, čo predstavuje najvyššiu hodnotu od júna 2008. Ide o dátum, ktorý predstavuje niekoľko mesiacov pred krachom investičnej banky Lehman Brothers. V týždňovom meradle vzrástol akciový index S & P a Dow Jones približne o 0,3 %. Index Nasdaq narástol za týždeň o 0,4 percenta, čím zakončil na najvyššej úrovni od decembra 2000.

Firemné čísla, makroúdaje či neudržateľná ropa

Budúci týždeň sa do pozornosti dostanú firemné správy či niekoľko ekonomických údajov. Netrpezlivo očakávaným bude vo štvrtok vyhlásený index nákupných manažérov (ISM). Investori sa nádejajú, že ekonomiku Spojených štátov čaká trvalé oživenie. V stredu predstaví šéf centrálnej banky USA (FED), Ben Bernanke polročnú správu k menovej politike. Mnohí sa pýtajú, či prídu zo strany Bernankeho nové stimuly v podobe QE3.

Popri ekonomických dátach ostáva hlavným bodom pozornosti cena ropy. V piatok vzrástla cena severomorskej ropy Brent na najvyššiu úroveň od apríla. Viac o rope

Spracované podľa informácií handelsblatt.com 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre