Coca Cola je na rozvíjajúcich sa trhoch žiadaná

Silný dopyt v rozvíjajúcich sa krajinách priniesol Coca Cole rastúce príjmy a tržby. V poslednom kvartáli minulého roka vzrástli príjmy spoločnosti o 5 % na 11,04 miliárd dolárov. Najväčší konkurent spoločnosti PepsiCo. to oznámil v utorok. Celosvetové tržby vzrástli o 3 percentá.

Na vrchole finančnej a ekonomickej krízy v roku 2008 klesli predaje Coca Coly a Pepsi Coly o 2,5 a 6,5 %. Ani v roku 2009 neboli tieto čísla o nič lepšie. V minulom roku sa Coca Cola opäť postavila na nohy, keď vykázala zisk vo výške 8,6 miliárd USD a tržby 46,5 miliárd dolárov.

Príčinou vysokých príjmov bolo prevzatie baliarní v Severnej Amerike. Preto aj keď bol zisk v depresii 27 %, tržby rástli o 33 %. Americký nápoj chutí naďalej aj Nemcom. Tržby sa tu zvýšili o 9 %. V Číne a v Indii sa predaje navýšili až o 13 a 15 %.

„Hoci sme presvedčení, že vývoj svetového hospodárstva bude aj naďalej nepriaznivý, naše globálne postavenie a silné značky predstavujú udržateľný obchodný model, vhodný aj pre aktuálne krízové časy,“ povedal generálny riaditeľ Coca Coly, Muhtar Kent (na snímke).

Podľa informácií ftd.de

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre