Taliansko schválilo rozsiahle reformy

Talianska vláda schválila kontroverznú sériu reforiem, ktoré majú posilniť chorľavejúcu ekonomiku. Opatrenia zahŕňajú napríklad väčší počet licencii pre taxík a povolenia, aby lekárnici mohli dávať zľavy na niektoré lieky. Cieľom vlády je skoncovať s obmedzujúcimi postupmi a zvýšiť konkurenciu. Kritici však hovoria, že malé a stredné podniky tým budú poškodené.

Už skôr Taliansko predstavilo 5,5 miliardový balíček pre investície a infraštruktúru. Budú slúžiť na budovanie železničnej trate  na chudobnejšom juhu, štátne byty a nové školy. Tento balík prostriedkov sa tak pridá k už v decembri schváleným 4,8 miliardám na cestnú infraštruktúru a vysokorýchlostné železnice.

Talianske banky prognózujú tento rok ekonomike pokles o 1,5 percenta. Nepotvrdené správy hovoria, že podľa správy ktorú zverejní MMF budúci týždeň má dôjsť k poklesu až o 2,2 percenta.

Únia sa hnevá

„Vláda dnes schválila návrh zákona s balíčkom štrukturálnych reforiem pre rast,“ vyhlásil premiér Mario Monti. „Talianska ekonomika bola po celé desaťročia spomalená. Väčšia konkurencia znamená väčšiu otvorenosť, viac priestoru pre mladých ľudí, menej priestoru pre privilégia a viac pre zásluhy.“

Taxikári a únia odborov sa hnevá na zvýšenie počtu licencií pre taxíky. Taxikári tvrdia, že je ich už dosť a konkurenti nie sú vítaní. Únia taxikárov vyzýva na národný štrajk taxikárov, ktorý by sa mal konať v pondelok.

Na základe plánov, bude môcť byť otvorených viac obchodov s drogériou a ich pracovný čas bude liberalizovaný, kým minimálne poplatky za lekárov a právnikov budú odstránené. Ďalším opatrením je, aby si prevádzkovatelia čerpacích staníc mohli zvoliť od koho budú nakupovať palivo.

Standard and Poor’s znížila Taliansku ratingové hodnotenie o dva stupne na BBB+, ako reakciu na znepokojujúci ekonomický výhľad a agentúra Fitch varovala, že do konca mesiaca môže pristúpiť k rovnakému kroku, pokiaľ nebude dosiahnutý pokrok.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre