Čínsky hospodársky rast spomalil

Čínska ekonomika, ktorá je druhá najväčšia na svete, rástla najpomalšie za posledné viac ako dva roky. Hrubý domáci produkt Číny sa zvýšil za posledné tri mesiace roku 2011 o 8,9 percenta v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Poklesol tak z 9,1 percentuálneho rastu v predchádzajúcom štvrťroku. Štatistický úrad zverejnil údaje, ktoré ukázali, že rast za celý rok 2011 bol 9,2 percenta, oproti 10,4 percentám v roku 2010.

Analytici uviedli, že očakávajú, že ekonomika v tomto roku bude ďalej spomaľovať. „Pri pohľade na zvyšok roka 2012 vidím ostrejšie spomalenie v prvom štvrťroku a to kvôli vplyvu uťahovania menovej politiky.,“ povedal Arjuna Mahendran, hlavný stratég HSBC Private Bank pre Áziu.

Obavy rastu

Čína je jednou z najrýchlejšie rastúcich ekonomík posledných rokov. Avšak stimulačné opatrenia prijaté vládou na potlačenie bublín vytvorili riziko spomalenia a Čína teraz hľadá spôsoby ako pripustiť len mierne spomalenie rastu a zabezpečiť jeho udržateľnú úroveň. Tieto opatrenia zahŕňajú obmedzenia poskytovania úverov, aby sa zabránilo prehriatiu trhu s nehnuteľnosťami a sprísnenie menovej politiky. Utorkové dáta ukázali, že investície do nehnuteľností v Číne vzrástli v roku 2011 o 27,9 percenta, zatiaľ čo za obdobie od januára do novembra bol ešte evidovaný rast 29,9 percenta. Avšak nie je to len domáci faktor, ktorý ovplyvňuje rast. Ďalším dôvodom pre pokles je spomalenie exportu kvôli slabnúcemu dopytu z Európy a USA.

Trvalo udržateľný rozvoj

Niektorí analytici teraz volajú po tom aby Čína zmenila svoje rastové stratégie na udržateľnejšiu úroveň, aj keď by mal byť tento rast pomalší. „Keď sa pozriete na zloženie rastu, je ohromne podporované investičným boomom,“ povedal Patrick Chovanec, profesor na Tsinghua University’s ekonomiky a manažmentu v Pekingu. „Čína sa musí viac sústrediť na cestu trvalo udržateľného rozvoja investícii a viac zameriavať na domáci trh v Číne.“ Čínske úrady sa snažia zvýšiť úroveň domácej spotreby s cieľom znížiť závislosť krajiny na exporte.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre