IN makro: Všetky správy prekonali očakávania

Nemecko: nezamestnanosť klesla viac, než sa predpokladalo

Poklesu nezamestnanosti pomohol vývoz áut a strojov. Svoj podiel pri poklese nezamestnanosti mala aj jedna z najmiernejších zím, ktorá pomohla podporiť tvorbu pracovných miest v stavebníctve. Počet nezamestnaných ľudí klesol v Novembri o 22 000 na 2,89 milióna. Ekonómovia odhadovali pokles počtu nezamestnaných o 10 000. S výnimkou zvýšenia v Októbri o 6000, klesala nemecká nezamestnanosť každý mesiac od Júna 2009.

Veľká Británia: výrobný sektor prekonal očakávania

Index PMI, ktorý meria výkonnosť výrobného sektora dosiahol v Decembri 49,6 bodov po predchádzajúcich 47,7. Ekonómovia pritom odhadovali pokles indexu na 47,3. K zlepšeniu indexu pomohol najmä väčší dopyt z Nemecka, východnej Európy a Číny.

USA: továrne rastú a výroba sa zlepšuje

ISM index sa vyšplhal v Decembri na 53,9 z predchádzajúcich 52,7 dosiahnutých v Novembri. 50,0 je deliacou čiarou medzi rastom výroby a jej kontrakciou. Odhady ekonómov sa pohybovali na 53,5. Objednávky a produkcia vzrástli najväčším tempom za posledných osem mesiacov, zatiaľ čo sa objem zásob znížil. Údaje naznačujú, že najväčšia svetová ekonomika v posledných mesiacoch roku 2011 zrýchlila svoje tempo.

Ivan Rubint

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre