Afganistan na “roztrhanie”

Afganistan je považovaný za “oázu” komodít. Podľa jednej z amerických štúdii, je hodnota surovinového bohatstva uloženého v pôde Afganistanu až 1000 miliárd amerických dolárov. Ide najmä o rôzne vzácne zeminy, meď, zlato a samozrejme ropu.

A toto ropné pole bude pre Čínu..

Niet preto divu, že územie Afganistanu je doslova na “roztrhanie. Spustošeného suseda sa mnoho rokov snaží uchopiť aj Čína. Dnes môžeme povedať že s úspechom. Prečo? Afganská vláda udelila pre národný čínsky podnik China National Petroleum Corporation (CNPC) prvú licenciu pre ropné pole nachádzajúce sa na území Afganistanu. Podľa vyjadrenia afganského ministerstva, bude dohoda podpísaná v stredu. Dohodu schválil kabinet prezidenta Hamída Karzaja a licencia sa bude vzťahovať na naftové pole – Amu Darya. Ropný projekt je plánovaný na dobu 25 rokov. Podľa afganského ministerstva má ísť o investície v stovkách miliónov dolárov, čo má vytvoriť tisíce pracovných miest.

Záujemcov bolo viacej. Čína bola milšia

Popri národnom čínskom podniku sa o licenciu v augustovej aukcií zaujímali aj spoločnosti z USA, Veľkej Británie, Austrálie či Pakistanu. Výhodou čínskych uchádzačov je afganská nedôvera voči západným krajinám.

Spracované podľa informácií ftd.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre