IN makro: A čo na to makroekonomika?!

Index cien domov (HPI) vo Veľkej Británii poklesol počas októbra o 3,1 %, pričom ešte v septembri narástol o 2,8 %. Je to tretí najväčší pokles od začiatku meraní.

V októbri boli požadované ceny domov medziročne o 1,2 % vyššie. Index HPI meria požadovanú cenu domov od ich predajcov.

Japonský export poklesol viac než sa očakávalo

Export poklesol v októbri medziročne o 3,7 % (prognóza: -0,3 %). Import sa počas októbra medziročne zvýšil o 17,9 % (prognóza: +15,2 %). Vývoz do Ázie, ktorý tvorí viac ako polovicu celkového exportu poklesol medziročne o 6,6 %. Export do USA medziročne poklesol o 2,3 %.

Bežný účet Eurozóny prvýkrát v prebytku od marca 2010

Bežný účet sa počas septembra dostal do prebytku 0,5 miliardy eur (prognóza: saldo 3,2 miliardy eur). V auguste zaznamenal bežný účet saldo vo výške 5,9 miliardy (revidované z predchádzajúcich 5 miliárd).

Počet predaných domov v USA prekročil očakávania

Množstvo predaných domov počas októbra dosiahlo 4,97 milióna (prognóza: 4,82 milióna). V priebehu septembra bolo predaných 4,90 milióna domov. Počet predaných domov nezahrňuje predané novopostavené budovy a je vyjadrený v ročnej báze čiže mesačné číslo x 12.

Prebytok obchodnej bilancie Švajčiarska prekročil očakávania

Obchodná bilancia dosiahla v októbri prebytok 2,2 miliardy frankov (prognóza: 2,06 miliardy).  Export bol v októbri o 9,5 % vyšší ako rok predtým (v septembri o 9,9 %). Import si v októbri medziročne pridal 3,4 %, zatiaľ čo v septembri 3,6 %.

Ivan Rubint

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať