Turecko trápi nerovnováha. Centrálna banka oslabuje menu

Najväčšou výzvou v tomto čase pre Turecko zostáva vysoký deficit bežného účtu platobnej bilancie.

Centrálna banka s cieľom zabrániť tomu, aby sa deficit vymkol spod kontroly, v priebehu roka pristúpila k opatreniam na oslabenie vlastnej meny, aby tak zdražila dovoz a zlacnila vývoz.

Ekonomika Turecka nemusí roniť veľké slzy, pretože dlhodobý pokles deficitu obchodnej bilancie zatiaľ nenastal. Známa veta, každá minca má dve strany platí aj v tomto prípade, pretože v  dôsledku drahšieho dovozu rastie inflačný tlak, takže centrálna banka medzičasom zmenila rétoriku v prospech opatrení na posilnenie meny. K tým patrí napríklad poskytnutie dostatočnej likvidity prostredníctvom denných dolárových aukcií, prípadne znížením sadzieb minimálnych rezerv pre bankové vklady (hlavná úroková sadzba sa však nezmenila). Výsledný efekt sa stotožnil s cieľom a pokles líry sa vďaka tomu zastavil. Turecká mena bola v októbri v porovnaní s eurom takmer bezo zmeny a oproti doláru si o niečo prilepšila. Tieto opatrenia však mali negatívny vplyv na turecké dlhopisy, pričom výnosy v medzimesačnom porovnaní výrazne stúpli.

Turecké akcie ochabli

Akciový index ISE-100 na istanbulskej burze v októbri ako jeden z mála burzových indexov výrazne oslabil – v septembri však v protiklade s celosvetovým trendom zaznamenal dokonca prírastok. Jednu z najväčších strát utrpeli bankové tituly, kým priemyselné akcie a akcie energetických a ťažobných spoločností sa vyvíjali nadpriemerne dobre.

Zdroj:rcm-international.com 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať