Burzy v zelenom. Rekapitalizáciu bánk vítajú

Burzám sa podľa všetkého páči navrhovaný záchranný plán pre európske banky. Aj po sérii nepriaznivých správ týkajúcich sa dlhovej krízy, sa európske burzy značne zelenajú.

Index Euro Stoxx 50 ( k 13:20) rastie o 1,6 %., nemecký DAX si pridáva 1,42 %. Pozitívne sú naladené aj trhy v Taliansku a Španielsku. Hlavný taliansky akciový barometer, FTSE/MIB posiluje o 1,89%. Španielsky Ibex 35 rastie o 1,43%. Popri európskych burzách si na hodnote pridáva aj spoločná európska mena, ktorá počas dnešného obchodovania dosiahla úroveň 1,38 dolárov.

Podľa analytika z holandskej Bank ING, Alessandra Giansantiho, tento vývoj na burzách vyvoláva nádej v nový záchranný plán pre finančné inštitúcie. Investorská verejnosť tak vníma rekapitalizáciu bánk veľmi pozitívne. Predseda komisie EÚ, Barroso chce dnes predstaviť konkrétnejšie plány. Očakáva sa, že predloží návrhy efektívnejšieho využitia európskeho záchranného mechanizmu.

Slovenský parlament včera nezahlasoval za euroval, čím súčasne stroskotala i vláda Ivety Radičovej. Trhy si z toho starostia nerobia, nakoľko veria, že s pomocou opozície sa euroval nakoniec podarí prijať.

Podľa informácií ftd.de

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať