Ázijský dopyt zdražuje zlato

Ďalšie investície do zlatého kovu podnietili najmä ázijský investori. Vďaka svadobnému obdobiu v Indií sa cena zlata na indickom trhu, ktorý je zároveň najväčším,  vyšplhala na najvyššiu úroveň v tomto roku.

Po prepade ceny v posledných týždňoch, sa tento kov dostáva opäť do formy. Predovšetkým vďaka záujmu ázijských investorov. V Singapure a Hongkongu sa cena zlatej tehličky dostala na najvyššiu úroveň od februára. „Máme množstvo zlata, ale to nepostačuje – dopyt je príliš veľký“, hovorí jeden z obchodníkov.

Z dôvodu nedávneho upokojenia na finančných trhoch je aktuálna cena vzdialená od svojho historického maxima. To bolo dosiahnuté začiatkom septembra, kedy zavládli veľké obavy z ochladenia svetovej ekonomiky a rozšírenia dlhovej krízy. Zlato sa ako bezpečný prístav stalo hlavným útočiskom obávajúcej sa verejnosti.

Cash is king

V posledných dňoch si hodnota zlata značne odpisovala. Presne, ako hovorí heslo, „Cash is king“, aj teraz obchodníci hromadia hotovosť alebo radšej investujú do rastúceho dolára.

Podľa názoru analytikov, môže silný dopyt z Ázie udržať cenu zlata pred ďalšími poklesmi.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať