Formuje sa veľký plán na záchranu Eurozóny

Správy z Medzinárodného menového fondu (MMF) naznačujú, že sa formuje obrys veľkého a ambiciózneho plánu na záchranu Eurozóny.

Robert Peston z BBC hovorí, že sa očakáva zapojenie 50% odpisu masívneho gréckeho dlhu. Plán tiež počíta s nárastom fondu záchrany Eurozóny na 2 bilióny eur. Európske vlády dúfajú, že plán bude hotový do päť až šesť týždňov. Cena za zlyhanie by bola finančná kríza, ktorá prerastie do recesie, alebo niečo ešte horšie.

Investorov doteraz nezaujala rýchlosť, s akou sa politici zaoberali dlhovou krízou v Eurozóne a analytici hovoria, že na upokojenie akciových trhov sú potrebné činy a nie slová. Cez víkend skupina G20 potvrdila svoj záväzok k „silnej a koordinovanej medzinárodnej reakcií“ na krízu, ale analytici varovali, že to na uspokojenie investorov stačiť nebude. „Vzhľadom k tomu, že neexistujú žiadne detaily nebude to znamenať žiadne zmiernenie napätia na trhoch bez nejakej konkrétnej akcie,“ uviedol Mitul Kotecha z Credit Agricole.

Správy o rozvíjajúcom sa záchrannom pláne nasledujú po výročnom zasadnutí MMF v hlavnom meste USA z minulého týždňa. Balíček by mal zahŕňať štvornásobné posilnenie Európskeho fondu finančnej stability (EFSF) zo súčasných 440 miliárd. Verejne svetový lídri hovoria, že neexistuje žiadny plán na grécky bankrot, ale správy naznačujú, že úradníci už pracujú na pláne ako sa Grécko zbaví niektorých svojich dlhov ale zostane v Eurozóne. Tretím prvkom záchranného plánu je posilnenie veľkých bánk v Eurozóne, ktoré majú príliš málo kapitálu na absorbovanie strát.

Grécky minister medzinárodných ekonomických vzťahov Constantine Papadopoulos uviedol, že opustenie eura by bolo pre Grécko katastrofou. „Osobne si myslím, že odchod z Eurozóny by nás vrátil naspäť do roku 1960 alebo 1970,“ uviedol pre BBC. Neskôr vysvetlil, že tým neodkazoval na politickú situáciu v čase, keď armáda prevzala moc, ale na životnú úroveň a štruktúru ekonomiky. Na tento týždeň je naplánovaný návrat úradníkov EÚ a MMF do Atén, aby preskúmali pokrok  krajiny v plánoch na znižovanie deficitu. Od toho závisí aj uvoľnenie ďalšej časti pomoci pre Grécko.

Podľa informácii bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať