Zlatý kov roní slzy. Prognózy sú rastové

Výpredaj na komoditných trhoch pokračoval aj včera. Masívne poklesy bolo cítiť najmä na trhu vzácnych kovov, kde striebro a zlato dosiahli enormné straty.

Striebro si večer odpisovalo viac než 15 %, zlatý kov sa prepadol pod 1700 USD.

Napriek terajšiemu vývoju experti očakávajú, že sa cena zlata zotaví. „Na korekciu zlata sa pozeráme ako na dočasný jav, podobne ako to bolo aj v roku 2008, kedy investori predávali zlato, aby vyrovnali straty na iných miestach“, opisuje Suki Cooper, analytik Barclays Capital. Prepady na komoditných trhoch súvisia so silným dolárom. Čím je americký dolár silnejší, tým sa nákupy pre investorov s inou menou stávajú nákupy drahšie, nakoľko sa zlato v USD stáva z dôvodu silného dolára drahšie. Investori tak neinvestujú, dopyt slabne, ceny padajú. Od začiatku septembra sa dolár oproti euru posilnil o viac než 6 %.

Ešte 6.septembra dosiahla hodnota zlata rekordnú úroveň, keď za uncu tohto bezpečného prístavu musel investor zaplatiť historicky najvyššiu cenu, 1921,15 USD.

Strach z inflácie nie je momentálne na trhoch veľkou témou, čím sa eliminuje motív k nákupu zlata. Ďalšie vysvetlenie ponúka profesionálny investor Dennis Gartman: 24. Augusta sa  cena zlata prepadla o 100 USD, o deň neskôr o približne 50 dolárov. Povesť zlata, ako nezničiteľnej investície tak jasne trpí, cituje Gartmana spravodajská agentúra Reuters. „Bezpečný prístav by mal byť pokojným“, dodáva.

Podľa informácií Shareribs.com, Handelsblatt.com, Ftd.de 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať