Kapitál smeruje k dlhopisom

Dnes sa na finančných trhoch červenajú takmer všetky obchodovateľné aktíva. Vyhlásenie FED-u, že naleje do ekonomiky USA 400 miliárd dolárov, považujú trhy za neuspokojivé.

Od utorka večera stratil nemecký akciový index DAX viac než 400 bodov. Počas štvrtkového obchodovania si odpísal takmer 5 %, keď zakončil na úrovni 5 164 bodov. Mimo akciových trhoch klesá aj spoločná európska mena(EUR), ktorá počas dňa oproti doláru stratila viac než 3 centy.  V nadväznosti na EURO klesá aj cena zlata. Unca zlata stála v poludňajších hodinách 1 728 USD, čo predstavuje pokles 3 percentá. Silný dolár nezaťažuje len cenu zlata, ale aj ostatné komodity. Európska ropa BRENT zlacnela o 2,7 % na 110 dolárov/barel.

Klesajúci trend priniesla na trh americká centrálna banka FED. Vzhľadom na pokračujúce hospodárske oslabenie, pristúpil FED k operácii TWIST. Podľa jej vyjadrenia, centrálna banka USA predá krátkodobé dlhopisy a nakúpi dlhodobé dlhové papiere, od čoho si sľubuje zníženie dlhodobých úrokových mier. Cieľom je oživiť hypotekárny trh.

Nákupná nálada sa prejavuje len na dlhopisovom trhu. Dopyt po bezpečných dlhopisoch je ešte intenzívnejší. Výnosnosť nemeckých dlhopisov predstavuje  1,66 %, čo je najmenšia výnosnosť všetkých čias. Ihneď po Bernankeho vyhlásení dramaticky poklesla výnosnosť 30-ročných amerických dlhopisov. Taktiež dlhopisové trhy počítali z ráznejšími krokmi FED-u. Skutočné opatrenie ich sklamalo, čím sa prepadla aj výnosnosť bondov.

Podľa informácií handelsblatt.com; ariva.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať