Bezpečný prístav menom Kanada

V neistých časoch sa investori prikláňajú k aktívam, nazývanými aj bezpečné prístavy.

Kanada, krajina s TOP ratingom, obrovským surovinovým bohatstvom či nízkou nezamestnanosť sa k nim môže s pokojom zaradiť.

V mesiaci júl vložili investori vzhľadom na dlhové problémy Grécka a diskusie o znížení ratingu USA do vládnych dlhopisov Kanady oveľa viac peňazí ako kedykoľvek predtým. Finančná verejnosť tak nakúpila dlhové papiere za 5,9 mld. kanadských dolárov (4,4 mld. Euro). Ako hovoria dáta kanadského štatistického úradu, celkovo bolo do dlhopisov tejto severoamerickej krajiny vložených 11,8 mld. kanadských dolárov. Vzhľadom na celosvetové hospodárske problémy, hľadajú investori bezpečné krajiny, do ktorých by mohli vložiť svoj kapitál. Známy je napríklad švajčiarsky frank, japonský jen či devízy severoeurópskych krajín.

Spomedzi štátov G7 má Kanada hneď po Japonsku najnižšiu mieru nezamestnanosti, zadlženie k HDP je nižšie ako vo Francúzsku, Japonsku,  vo Veľkej Británii  alebo v USA.

Júlovým lákadlom investorov bol taktiež kanadský akciový trh. Aj keď sa komoditný index TSX vyvíjal horšie ako americký SAP 500, investori vložili do akcií 2,49 miliárd kanadských dolárov. Pre porovnanie: Kanadský index TSX stratil od začiatku roka 8,8 %, nemecký index DAX si odpísal 22 %, a index zo Spojených štátov, SAP 500 stratil 3,1 %.

Podľa informácií handelsblatt.com 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať