Banky budujú sejfy. Pre zlato

Investičná banka Barclays Capital reaguje na pokračujúci dopyt po zlatom kove. Nakoľko jej zákazníci investujú do zlata čoraz viac kapitálu, je potrebné mať príslušnú kapacitu pre uskladnenie tejto zlatej komodity. Presne to je dôvod, prečo banka Barclays Capital stavia nové sejfy.

Ako banka oznámila, nová budova by mala byť k dispozícií už budúce leto v Londýne. Avšak nie len Barclay´s má problémy tohto typu. Nové sejfy buduje aj banka The Brink´s, a to už od zažiatku roka 2011. A plánuje postaviť ďalšie.

Investori v obavách z finančnej krízy a inflácie alokujú svoj kapitál do bezpečných prístavov, ku ktorým zlato jednoznačne patrí. V indexových fondoch by mali investori vlastniť približne 2000 ton zlatého kovu. Len štyri centrálne banky držia viac. Popri zlate stúpa aj striebro, ktorého cena sa od roku 2008 strojnásobila.

Svoju rekordne vysokú cenu zaznamenalo zlato 6. septembra, keď sa jeho hodnota vyšplhala na 1921 USD za trójsku uncu. Striebro stálo takmer 50 USD v apríli. Týmto je jasné, že sa drahým kovom darilo oveľa viac ako akciám či iným investíciám. Množstvo kapitálu vloženého do zlata je doteraz 114 miliárd EUR.

Podľa informácií ftd.de 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať