Eurokríza: Barroso varuje pred šírením dlhovej krízy

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso (na snímke) varoval, že kríza štátnych dlhov sa šíry mimo periférii Eurozóny. V liste európskym vládam ich vyzval, abyvyjadrili plnú podporu Eurozóne.

Uviedol tiež, že vlády by mali urýchlene prehodnotiť fond európskej finančnej stability (EFSF), aby sa znížilo riziko nákazy v eurozóne. Vyhlásil aj to, že ECB bude pokračovať v nákupe dlhopisov. Zdroje citované agentúrou Reuters povedali že sa jedná o dlhopisy PortugalskaÍrska, teda krajín najviac zasiahnutých dlhovou krízou.

Neskoro popoludní klesali hlavné akciové indexy o viac ako 2 percentá. Londýnsky FTSE 100 o 2,8%, Parížsky CAC 40 o 2,4% a Frankfurtský DAX o 3,2%. V reakcií na doterajší priebeh dlhovej krízy sa krajiny eurozóny 21. júla dohodli na zmenách v EFSF, zmeny však ešte neboli ratifikované jednotlivými členskými štátmi. Hovorca nemeckého ministerstva financií preto vyhlásil, že európske krajiny by sa mali v prvom rade zamerať na ratifikáciu existujúcich dohôd a nie ich meniť.

Zatiaľ potrebovali pomoc Grécko, Portugalsko a Írsko, čiže krajiny známe ako periférne krajiny eurozóny. Európska komisia sa však obáva, čo sa stane v prípade, že bude treba zachraňovať Taliansko a Španielsko, teda tretiuštvrtú najväčšiu ekonomiku.

V Taliansku, premiér Silvio Berlusconi pokračuje vo svojich pokusoch upokojiť trhy. Začal stredajším prejavom pred parlamentom. Teraz sa zas stretol s odborovými predákmi a zástupcami zamestnávateľov a prisľúbil rad opatrení, ktorými sa bude snažiť zvýšiť dôveru v taliansku ekonomiku. To okrem iného zahŕňa ústavné presadenie vyrovnaného rozpočtu, či liberalizáciu ekonomiky a privatizáciu.

Zdroj: bbc.co.uk

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať