Na trhoch panuje strach!

„Prídem z fajčiarskej pauzy a pozerám, že trh padol o 100 bodov. Mal by som prestať fajčiť”,  hovorí frankfurtský obchodník. Aj takouto reakciou sa dá opísať aktuálny výpredaj na burzách.

Investorom, ktorý tieto dni vsádzajú na rast kurzov, ponúkajú finančné trhy smutný obraz. Neistota je veľká a nikto nevie, čomu sa dá veriť. Tento stav vedie investorov k bezpečným prístavom, ako je zlato či švajčiarska mena.

Investícia do amerických dlhopisov predstavuje skôr „tanec na sopke“. Niekoľko týždňov držali Spojené štáty svet v napätí, ako dopadne ich spor v prípade zvýšenia dlhové stropu. Vláda sa dohodla, no základný problém nie je vyriešený. Navýšil sa dlh, čo neznamená koniec problémov. Hlavnou témou USA ostáva problém dlhu a hodnotenie schopnosti splácať vládny dlh. Rating! Spojené štáty však udržali svoje brilantné hodnotenie, na úrovni „AAA“. Ratingové agentúry tak majú v USA dôveru, existuje však viacero faktorov, ktoré by mohli tento rating podlomiť. Znamenalo by to vyššie úrokové sadzby a možno i nechuť investorov.

Dlhová kríza v Eurozóne predstavuje drámu, ktorá môže čoskoro pohltiť Španielsko a Taliansko. Ak by k tomu došlo, bola by to absolútna katastrofa. Pochybnosti o objeme záchranného fondu Eurozóny sú z určitej časti oprávnené. Taktiež existuje riziko, že model gréckej reštrukturalizácie dlhu môže postihnúť aj ďalšie krajiny. Avšak existujú riešenia, ktoré sú možné a aj pravdepodobné. Strach z obnovenia celosvetovej krízy potápa akciové trhy. Nemecký akciový index DAX stratil 2,3 % čím uzavrel na úrovni 6640 b.

Informácie podľa ftd.de, handelsblatt.com 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať