Rušné trhy a neistí investori!

Nepriaznivé makrodáta v Spojených štátoch sa dnes mohli stať impulzom pre posilnenie európskej meny. Tu však euro spomaľuje dlhová kríza.

Vysoko zadĺžené Taliansko privoláva opäť strach, ktorý sa najlepšie odzrkadľuje na devízových trhoch.

Nádej na posilnenie dolára zmarila správa o nečakane vysokom deficite obchodnej bilancie USA. Deficit obchodnej bilancie dosiahol až 50 mld. USD a analyzujú sa tak schopnosti Spojených štátov vyrovnať obchodnú bilanciu v nasledujúcich rokoch. Vláda USA zdôvodnila nepriaznivý stav obchodnej bilancie vysokými nákladmi pre import ropy.

Hlavnou témou na trhoch dnes bola opäť dlhová kríza. Nemecký akciový index DAX poklesol o 0,78 %. Najväčšiu stratu z indexu DAX zaznamenal Infineon, ktorý si odpísal až 3 %. Akcie tohto nemeckého výrobcu čipov boli pod tlakom potom, čo pondelok večer jeho konkurent Microchip Technologic Inc. sklamal dosiahnutým výsledkami. Aj akcie spoločnosti Lufthansa ukončili vo výraznej strate, nakoľko koncern z cestovného ruchu Thomas Cook prognozuje pre druhú polovicu roka 2011 slabé tržby v turistickom priemysle.

Dnes poklesla aj riziková prémia na 10-ročné talianske dlhopisy, čoho príčinou je konsolidácia dopytu. Na finančných trhoch sa “pošepkáva” že za stabilným dopytom mohla stáť aj ECB.  Ak nie ECB, môže to byť aj práca ázijských centrálnych bánk.

Podľa informácií ftd.de

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať