Tak sa rozhodnite Gréci!

Dnes parlament v Aténách rozhoduje o schválení tvrdého úsporného balíka, od ktorého závisí “ďalší život” Grécka. Jeho schválenie je totiž podmienkou pre čerpanie ďalšej časti finančnej pomoci pre túto krajinu.

Kým 300 poslancov gréckeho parlamentu rozhoduje o úspornom balíku, domáce odbory napínajú svoje svaly a intenzívne štrajkujú. Nielen trajekty stoja nehybne v prístavoch, viazne i cestná doprava v Aténach. Vo verejných službách je práca na odpočinku.Aj Judith Kraemer, nemecký turista krúti hlavou: “Prečo musia kvôli tomu trpieť aj turisti? Vo väčšine nemocníc je aktívna len jedna záchranná služba, na letiskách sa rušia a premiestňujú lety. Už včera v dopoludňajších hodinách sa na námestí pred parlamentom zišlo 10 000 demonštrantov. Dnes má grécky parlament dôležitú úlohu: Rozhodnúť o prijatí/neprijatí balíka tvrdých úsporných opatrení.

Počíta sa s výraznými škrtmi vo výdavkoch štátu, privatizáciou štátnych podnikov, masívnym zvýšením daní. Ak parlament tieto opatrenia príjme, bude Aténam poskytnutá ďalšia finančná pomoc od Eurozóny a Medzinárodného menového fondu.Ak nie, úver nebude a Grécko bude len kúsok od bankrotu.Menový komisár EÚ Olli tvrdí, že jediným spôsobom ako predísť bankrotu Grécka je prijať úporné opatrenia.

Podľa informácii www.zeit.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať