Čo je potrebné na prielom na trhu s elektromobilmi?

Prielom v elektro-automobiloch v Nemecku môže podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Daimler, Dietera Zetscheho nastať jedine s pomocou štátnych stimulov. V dohľadnej budúcnosti nebude stačiť ani kúpychtivosť zákazníkov na pokrytie vysokých nákladov na tieto vozidlá. Pohrozil dokonca, že elektro-mobilový priemysel môže z Nemecka odísť. „Ak Nemecko povie, zaobídeme sa bez tohto priemyslu, môžete si hľadať miesto inde, v poriadku, my to urobíme“„Ak vláda deklaruje, že je národný záujem hrať vedúcu úlohu v tejto oblasti, potom by mala aj nastaviť podmienky tak, aby sa mohol rozvíjať,“ povedal Zetsche.

A to nie je možné bez nákupných dotácii. Riaditeľ spoločnosti napadol úroveň podpory solárnej energie v Nemecku. Vládna podpora pre automobily na elektrický pohon je podľa neho určite relevantnejšia ako podpora pre veterné turbíny či solárne panely, ktoré sa všetky vyrábajú v Číne.

Prezident združenia automobilového priemyslu Matthias Wissmann vyzval k daňovým úľavám k podpore odpisovania pri firemných automobiloch od roku 2012 na podporu zvýšenia predaja vozidiel s elektrickým pohonom. Nákupná prémia vyplácaná v iných krajinách, by mala byť v Európe štandardizovaná. „Federálna vláda by mala dospieť k dohode so svojimi európskymi susedmi na spoločných podmienkach“, povedal Wissmann. On očakáva od politikov rozhodnutie v roku 2011. „Veľa času nemáme, už od rokov 2013, 2014  bude trh skutočne rozbehnutý.“

Spracované podľa finanztreff.de

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať