Akcie Easyjetu: Cestujúci pribúdajú, náklady stúpajú

Akcie spoločnosti Easyjet sa prepadli o viac ako 13 %, po tom čo sa z rozpočtu leteckej spoločnosti dalo predpokladať, že zvýšenie cien paliva sa odrazí na zdvojnásobení polročnej straty.

Odhaduje sa, že strata od októbra minulého roka do marca tohto roka by sa mala pohybovať medzi 140 – 160 mil. britských libier. Pri medziročnom porovnávaní dosiahla spoločnosť v predchádzajúcom období stratu 78,7 mil. britských libier.

Letecká spoločnosť uviedla, že vysoko nákladové položky boli ovplyvnené zlým počasím v decembri a štrajkom v posledných troch mesiacoch roka 2010. Napriek týmto negatívnym faktorom Easyjet povedal, že došlo k nárastu počtu cestujúcich o 8,8 %. Najziskovejšie obdobie nielen pre Easyjet, ale aj pre všetky ostatné letecké spoločnosti je práve obdobie letných prázdnin.

Súčasná trhová cena leteckého paliva je 897 amerických dolárov za metrickú tonu v porovnaní s 681 americkými dolármi v minulom roku,“ uviedol dopravca. Spoločnosť dodáva, že naďalej sa bude snažiť  zlepšovať svoju pozíciu v kontinentálnej Európe.

Zdroj: www.bbc.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať