Čína vraj nechá zhodnotiť jüan o 5 %

Počas posledných týždňov výrazne vzrástli predovšetkým ceny potravín. Index spotrebiteľských cien v Číne naposledy stúpol na 4,5 %.
Táto hodnota síce ešte nie je znepokojujúca, centrálna banka sa však naďalej snaží bojovať proti inflačným tendenciám. Opätovné zvýšenie úrokových sadzieb o 27 bázických bodov preto nebolo prekvapujúce. Čínske štátne vedenie navyše v novinovom článku naznačilo, že v roku 2011 nechá jüan nominálne zhodnotiť o približne 5 % oproti doláru (v roku 2010 sa zhodnotil o približne 3,5 %).
Čínskym akciovým trhom v Hongkongu ani na pevnine sa v decembri nepodarilo využiť dobré signály z rozvinutých trhov (najmä v USA) a zaznamenali postranný až mierne klesajúci vývoj. Napriek skôr výhodnému oceneniu v porovnaní s inými rýchlo sa rozvíjajúcimi trhmi regiónu sa čínskym akciám momentálne nedarí získať silu na rast. V decembri bol navyše podstatným faktorom ovplyvňujúcim kurzy nedostatkový tovar.
Zaujímavé však je, že hongkonské banky dnes vo zvýšenej miere ponúkajú úvery na nehnuteľnosti, ktoré na prvé 3 roky garantujú miniúroky okolo 1 % za rok. Oproti týmto nepochybne atraktívnym podmienkam financovania však stojí často až extrémne vysoká cena nehnuteľností.
Zdroj: rcm-international.com
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať