Japonsko utešilo euro, čakáme na Portugalsko!

Pozitívne dianie na scéne európskej dlhovej krízy včera prospelo páru EUR/USD, ktorý pozastavil strmý prepad. Aj keď počas obchodovania spadol tento menový pár na úroveň 1,2904, jeho konečná pozícia sa dostala ku takmer 1,30 USD/EUR.

Zaznamenané zisky sa pripisujú najmä včerajšiemu  povoleniu dusnej nálady, ktorá naďalej drží krajiny eurozóny. Japonský minister financií, Yoshiko Noda včera ráno oznámil, že Japonsko sa  bude podieľať na kúpe 20 % podielu dlhopisov, vydaných Európskom fondom pre finančnú stabilitu. Japonsko tak ide v šľapajach Číny, ktorá sa podieľa na kúpe dlhopisov krajín Eurozóny a zabraňuje prepadom európskej meny.

Ďalším pozitívnym signálom pre euro bolo oznámenie portugalského ministra financií, že deficit portugalského rozpočtu bol stanovený pod hranicu 7,3 %. Táto správa tak prišla pred dnešným dňom, kedy Portugalsko umiestni na trh dlhopisy vo výške 1,25 mld. eur. Uvidíme, ako dopadne dnešná aukcia. Ako priznali úradníci, výnosnosť portugalských dlhopisov nad 7 % by domáca ekonomika neuniesla, čo by viedlo k požiadaniu o pomoc MMF a Európskej únie.