IN: Čínsky doping nám zväzuje ruky

Obvinenie zo mzdového dumpingu, diskriminačné embargá, či nepovolená podpora výrobcov veterných turbín. To všetko sa týka Číny, ktorej by sa základné zásady liberalizovania medzinárodného obchodu ani netýkali.

Tvrdá proexportná či antiimportná  politika Pekingu na úkor zahraničných konkurentov už prekáža viacerým hospodárstvam. Najnovším sporom je obvinenie Spojených štátov, ktoré Čínu vinia z pochybného vládneho grantu určeného pre čínskych výrobcov veterných turbín. Taktiež Únia výrobcov ocele, združená v Pittsburghu, zverejnila niekoľko odvetví nelegálne podporovaných čínskymi úradmi. Na starom kontinente sú často spomínanou témou výstavby európskych diaľnic, v ktorých sú zapojené čínske spoločnosti. Vlády jednotlivých krajín tak veľmi radi v dobe uťahovania opaskov príjmu lacné diaľnice.

Veď kto by nechcel 60 % – né zľavy?

Presne tak sa dá vyvodiť  správa poľského orgánu pre diaľničnú výstavbu ( GDDKia) ktorá hovorí, že Číňania v rámci verejných zákaziek predložili ponuku, ktorá bola až o 60 % nižšia ako stavebné ponuky konkurencie. A to už zaváňa dumpingovými cenami. Kritici obviňujú Peking z toho, že poberá straty stavebnej spoločnosti podieľajúcej sa na výstavbe diaľnic v Európe. S preukázaním na túto nekalú súťaž sa už obracia Zväz zástupcov európskeho priemyslu (OIGD) , a to konkrétne na komisiu Európskej únie. Lacné čínske ponuky na  výstavbu diaľničného úseku A5 „vábia“  aj českého ministra dopravy.  Minister Vít Bárta si tak od vpustenia konkurencie na český trh sľubuje zlepšený postoj ostatných hráčov na  trhu.  Okrem dotovania vyčítajú kritici Číne aj zníženú kvalitu, ktorú nie je s danou cenou možné dosiahnuť.

Peking politiku nemieni zmeniť

Ďalšia sťažnosť voči Číne „ leží v žalúdku“  USA a to z dôvodu obmedzovania exportu vzácnych surovín potrebných pre priemysel. Peking sa obraňuje tým, že jeho vývozné opatrenia nie sú v rozpore so Svetovou obchodnou organizáciou (WTO). Ide tu však o tzv. high-tech kovy, využívané napr. pri výrobe mobilných telefónov. Čína tak svojou politikou „zväzuje“ ruky výrobcom z viacerých priemyselným odvetví. Podľa výročnej obchodnej správy amerického kongresu  však Peking nemieni svoju politiku zmeniť.  Prehnaný štátny  intervencionizmus Číny  nedáva dobrý príklad ani pre ostatné ekonomiky. Spojené štáty už dlhšie obviňujú Čínu zo zámerného znehodnocovania svojej meny, ktorá jej zabezpečuje väčšiu konkurencieschopnosť. Menová vojna a následný boj o konkurencieschopnosť je pre medzinárodný obchod veľké negatívum.  Ak by sa veľké svetové ekonomiky utiahli aj k silnému protekcionizmu, výrazne by to narušilo doterajšie trhové princípy, poklesla by konkurenčná výkonnosť ekonomík, čím by tak mohlo vo všeobecnosti dôjsť k spomaleniu ekonomického rastu. Je tak jasné, že napodobňovanie  terajšej politiky Pekingu by nebolo pre svetovú ekonomiku žiadnym potešením.

Dušan Hruška

dusan.hruska@investicne.sk

© Investičné Noviny