IN: Keňa vidí svoju budúcnosť v outsourcingu

Pred štyrmi rokmi odhalila krajina svoju víziu, akým smerom chce rozvíjať svoje hospodárstvo. Za vzor si zobrala Indiu, Južnú Afriku a Filipíny. Budúcnosť svojej ekonomiky nevidí len v turistike, ale veľa si sľubuje od outsourcingu
Outsourcing je vysúvanie vedľajších procesov podniku do externých firiem, v prípade väčších podnikov a IT firiem je zvykom outsourcovať do zahraničia. Lídrom v poskytovaní tejto služby je India, no príklady nájdeme aj na Slovensku – IBM vedie svoje celosvetové účtovníctvo práve v Bratislave. Najviac využívajú outsourcing americké a britské spoločnosti.

Pred pár rokmi boli diskusie o outsorcovaní v Keni čistou utópiou. Nedostatočná infraštruktúra, násilnosti po prezidentských voľbách v roku 2007 a v neposlednom rade hrozné IT spojenie so svetom. Všetko sa zmenilo začiatkom roka 2009, keď krajina zlepšila svoje internetové možnosti pripojením prvého podmorského kábla, ktorý majú nasledovať ďalšie dva. Politické napätie z roku 2007 sa upokojilo.

Naša snaha nie je prevziať biznis Indom. Trh v tomto segmente je natoľko veľký, že aj mi si z neho môžeme ukrojiť. Nehovorme o konkurencii, pretože USA a Veľká Británia neustále hľadajú kvalitné služby za nízku cenu,“ prezradil člen vlády tejto africkej krajiny.

Keňa má niekoľko výhod oproti Indii

Firmy v Indii musia bojovať azda s najväčším problémom – akcent. Indovia a angličtina, to je veľmi ťažká kombinácia. Kto sa po anglicky rozprával s Indom, Pakistancom alebo Bangladéšanom, vie o čom hovorím. Naproti tomu, Keňa môže ťažiť s vyššej príbuznosti ich jazyka s angličtinou, pričom v minulosti bola anglickou kolóniou. Mzdové náklady sú o niečo nižšie ako je tomu v Indii. Školský systém je totožný s britským. Takisto právne prostredie a účtovníctvo vychádza z rovnakých princípov ako to britské. Toto sú hlavné oblasti, kde sa môže Keňa presadiť a hľadať povestnú „niť“.

Tradičné krajiny, ktoré poskytujú outsourcing, však majú nespočetné množstvo skúseností. A konkurovať len zníženými nákladmi sa vo väčšine prípadov ukazuje ako neúčinné.

Keňa je známa svojimi bežcami a krásnou prírodou, keď sa dostane reč k IT službám, prichádza veľký otáznik,“ povedal majiteľ miestnej IT spoločnosti.

Za najväčší problém označuje miestna vláda nedôveru investorov. Začiatku budú ťažké, no ak sa ich podarí prekonať, Afrika by mohla nájsť svojho priekopníka v IT oblasti.

Matúš Grega

matus.grega@investicne.sk

© Investičné Noviny

Použitý zdroj:  BBC.co.uk

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať