Boeing odložil dodanie nových typov lietadiel

Požiar pri testovacom lete spôsobil, že celý testovací Dreamliner program sa vracia na začiatok. Podľa informácii francúzskeho denníka „Les Echos“ zo štvrtku sa dodávky 787 posunú až na koniec júna alebo začiatok júla.

Po niekoľkých technických problémoch mešká teraz Dreamliner už viac ako dva a pol roka za plánom. Stále nových problémov bolo za posledné tri roky už plno. Pred mesiacom bol pri testovacom lete Dreamliner prinútený pristáť kvôli požiaru v rozvodoch. Odvtedy stojí šesť lietadiel flotily na zemi.

Medzičasom bol ako príčina nehody označovaný zabudnutý nástroj, podľa „Les Echos“ sú si však technici teraz istý, že to bili usadeniny v ovládacom paneli. Jedná sa o skrat, ktorý nakoniec spôsobil požiar. Ovládací softvér to nerozpoznal a preto bude nanovo prepísaný.

Boeing dúfa, že práce budú ukončené do konca roka, aby sa mohol v januári opäť vrátiť do vzduchu. Podľa denníka je 26 ďalších vyrobených strojov takmer pripravených a čaká na svoje dodanie. Prvým zákazníkom je japonský All Nippon.

K nehode došlo krátko po tom ako mal problémy aj Airbus A380 z leteckej spoločnosti Qantas. To vyvolalo živú diskusiu o bezpečnosti novo vyvinutých strojov. V súvislosti s problémami sa spomínal najmä výrobca motorov Rolls-Royce. On poskytuje pohon tak isto aj pre Dreamliner.

Spracované podľa finanztreff.de

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať