Nemusí to byť vždy zlato!

Na poistenie pred finančným kolapsom nie je zlato jediným variantom. Investori pre ochranu svojich investícii vyhľadávajú taktiež striebro, platinu či paládium.

Svetová mena (USD)  slabne, Japonsko uvoľňuje menovú politiku, v Írsku to vrie. Nie je žiadnym prekvapením, že pri neistom ekonomickom výhľade investori svoje vklady poisťujú zlatom. Čoraz viac investorov tak  zlato považuje za „
investičný produkt“, povedal Nigel Longley,  riaditeľ spoločnosti ETF Securities .

Longleyova spoločnosť je najväčším poskytovateľom možností obchodovania zlata, nazývaného aj Gold – ETCs.

Princíp produktu ETCs je jednoduchý. Zobrazuje tzv. „odvodený kurz“ drahých kovov. Investori preto nemusia samostatne kupovať zlato, zaistiť ho a skladovať. Na vývoji kurzu zlata (danej komodity) sa tak môžu podieľať aj kúpou obchodovaného ETCs.

Aj iné drahé kovy profitujú. Na začiatku októbra dosiahlo striebro svoje 30 – ročné maximum. Jeho hodnota tak bola 23 USD. Taktiež paládium či platina sa obchodovali na najvyšších úrovniach.

Investičný produkt a surovina

Investícia do drahých kovov má dve veľké výhody:

Zaistí vklad investora v neistote a v prípade nemožnosti predaja sa môže presadiť v priemysle. Napríklad,  terajší vývoj platiny či paládia poháňa smerom hore najmä automobilový dopyt v Číne. Automobilky tieto kovy využívajú napríklad na výrobu katalyzátorov. Striebro je využívané najmä v elektropriemysle. Kovy tak profitujú nielen v neistote, ale aj v čase ekonomického rozmachu.

Royal Bank of Scotland sa taktiež priklonila k novému Gold – ETC, ktorý sa stal trhákom minulého týždňa. Popri zlate a striebre sa do top 10 ETCs dostalo aj Platina (platinum- ETC). Produkt spoločnosti ETFS “paládium ETC” sa umiestnilo na 18. mieste.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať