Akcie: Baidu, čínsky Google!

Niektorí investori hovoria o Baidu ako o čínskom Google.

No ak Baidu naďalej bude podávať také výkony ako za posledný štvrťrok tak investori začnú hovoriť o Google -i ako o „the Baidu of the United States“.

Vo štvrtok zverejnila spoločnosť Baidu zisky za tohtoročný 3. kvartál. Tie viac ako dvojnásobne prevýšili predpoklad. Tržby spoločnosti vzrástli o neuveriteľných 76%. Zatiaľ čo Google „hodil uterák do čínskeho ringu“, čínsky Baidu pokračuje v dobýjaní trhu.

Akcie Baidu si za posledný týždeň prilepšili viac než 8%. Za posledný štvrťrok približne 40% a od novembra 2009 fantastických 160%. Mnohí analytici sú skeptickí a tvrdia, že už došlo k vyčerpaniu síl, dokonca hovoria o nadhodnotení ceny. Na druhej strane iní predpokladajú bezpochyby – rast.

Zdroj: finviz.com

„Všetky fundamenty potvrdzujúce rast v oblasti internetových prehliadačov a online reklám v Číne zostáva nezmenený, a Baidu zotrváva prvotriednym poskytovateľom“ napísal analytik RBC, Stephen Ju.

Baidu, s trhovou kapitalizáciu 37,33 predbehol amerických konkurentov ako napríklad Akamai Technologies, dokonca aj Yahoo! No aj napriek tomu, že je dvojka v obore, nedá sa povedať že by dýchal Google-u na päty.

Aaron Kessler, analytik ThinkEquity Partners, poznamenal, že Baidu urobil významný krok k príjmom typu klik = zisk vďaka programu Phoenix Nest. Podobný program používa aj aplikácia Google AdWords.

Baidu má priestor v ďalšej kľúčovej online reklamnej oblasti – kontextové reklamy. Kontextové reklamovanie zobrazuje reklamy v sieti partnerských webových stránkach.

„Kvôli prvotriednej technológii, Google zotrvá ako najväčší hráč v kontextovom reklamovaní v Číne ale veľký rozdiel medzi Google a Baidu podielom na trhu nie je,“ napísal C. Ming Zhao, analytik Susquehanna Financial.

Baidu neprestáva investovať do rozvoja a výskumu aby dobehol Google aspoň v niektorých oblastiach.

Niektorí analytici predpokladajú, že zisky Baidu budú niekoľko rokov rásť približne 40%, iní predpokladajú stagnáciu. Investovanie do akcií spoločnocti nie je pre labilné osoby. Odvetvie, v ktorom podniká spoločnosť je jedno z najdynamickejších. Baidu je nepochybne horúce želiezko v ohni, ktoré sa tu často nevyskytuje.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať