Akcie rástli, Čína spomalila tempo!

Včerajší pohľad na vývoj svetových akciových indexov vyvolával radosť. Všeobecne dobrej  nálade na burzách prispeli najmä pozitívne kvartálne výsledky viacerých spoločností. Mená ako Fiat, Nokia či McDonald´s tak potešili trhy ziskami za 3. štvrťrok.

Z pohľadu výsledkov makroekonomických indikátorov USA si včera o 16:00 našli v kalendári miesto hneď dva. Výskumné združenie Conference Board zverejnilo hodnotu predstihových ukazovateľov (Leading indicators) a vyhlásená bola aj októbrová hodnota indexu  Philadelphia FED.  Aj keď sa „Leading indikátoru“ pre jeho predvídateľnosť veľký význam nepripisuje, jeho včera zverejnený nárast za mesiac september (+ 0,30 %  ) obchodovaniu určite neuškodil.

Naopak, index Philadelphia FED investorov veľmi nenadchol.  Jeho aktuálne zverejnená októbrová hodnota( 1)  tak nepotvrdila  očakávanú na úrovni (2).  Aj keď oproti septembru, kedy bol index na úrovni mínus 0,7, ide o potešujúcu správu.

Okrem iného priniesol včerajší deň aj hodnotu medziročnej zmeny HDP Číny, a to za obdobie tretieho kvartálu. Aj keď rast na úrovni 9,6 % nesplnil očakávania , je nepochybné, že táto ekonomika stále silno napreduje. Ako dôvod tohto ochabnutého tempa rastu vystupuje silný nemecký export, najmä domácich automobiliek. Podľa banky Unicredit, tak môže tempo rastu čínskeho HDP aj naďalej krívať.

Burzy v Nemecku podliehali taktiež šírenému optimizmu.  Okrem ziskov akciových titulov,  mohol investorom zdvihnúť náladu aj film Wall Street 2, ktorý mal včera večer v nemeckých kinách premiéru.  Domáci akciový  index DAX vzrástol až o 1,30 % čím uzavrel na úrovni 6 611 bodov. Dobrú náladu podnecuje aj zvýšený odhad tohtoročného rastu nemeckej ekonomiky,  ktorý sa aktualizoval z  1,4 % až na 3,4 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať