Rok 2023 zatiaľ bitcoinu praje. Nakrátko sa dostal nad 23-tisíc USD

bitcoin

Cena najväčšej virtuálnej meny bitcoin sa počas uplynulého víkendu dostala nad úroveň 23.000 dolárov, kde sa naposledy ocitla v auguste minulého roka. Kryptomena odštartovala rok 2023 pozitívne. Kým v decembri stála menej ako 17-tisíc dolárov, aktuálne sa obchoduje za 22 885 USD.

Podľa expertov sú za pozitívnym vývojom kryptomien očakávania, že centrálne banky zmierna tempo sprísňovania menovej politiky. Práve to minulý rok vyplašilo trhy.

Vzhľadom na to, že inflácia v USA vykazuje známky ochladzovania, niektorí hráči na trhu dúfajú, že centrálne banky začnú zmierňovať tempo zvyšovania sadzieb, prípadne by mohli sadzby znížiť. „Zdá sa, že sprísnenie menovej politiky zo strany Fedu je miernejšie a inflácia predstavuje menšie riziko,“ uviedol pre portál CNBC Charles Hayter, generálny riaditeľ kryptostránky CryptoCompare.

Keď sa pozrieme na aktuálny vývoj bitcoinu, nezdá sa, že by investorov znepokojovali bankroty viacerých popredných kryptospoločností. Po novembrovom krachu burzy FTX vyhlásila minulý týždeň bankrot aj pôžičková odnož známej kryptofirmy Genesis. Podľa expertov sa o problémoch Genesis vie už dlhšiu dobu a táto nepriaznivá situácia je už započítaná v ocenení virtuálnych mien.

Treba pripomenúť, že napriek aktuálnemu rastu je hodnota bitcoinu stále o 67 % nižšia v porovnaní s historickými maximami z novembra 2021, kedy sa BTC obchodoval za viac ako 69-tisíc dolárov.

Rok 2022 rok bol pre kryptomeny priam desivým – všetko to začalo minulý rok v máji, kedy skolaboval algoritmický stablecoin terraUSD. Kvôli expozícii voči tomuto coinu sa v platobnej neschopnosti ocitol známy hedžový fond Three Arrows Capital. Potom prišiel novembrový pád jednej z najväčších kryptomenových búrz FTX, čo negatívne ovplyvnilo ďalšie kryptomenové firmy. Výrazne sa tak naštrbila dôvera vo virtuálne meny, čo sa odrazilo aj na ich cenách.

Zdroj: cnbc.com; tradingview.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre