Ďalší kolaps v kryptosvete: Po FTX hlási bankrot známa kryptomenová firma

Otrasy v kryptosvete pokračujú. Po krachu známych kryptomenových spoločností ako FTX, Celsius či BlockFi sa do problémov dostala ďalšia známa kryptofirma Genesis.

Vo štvrtok neskoro večer americká spoločnosť Genesis Global Capital obchodujúca s kryptomenami vyhlásila bankrot a požiadala o ochranu pred veriteľmi podľa Článku 11. Dôvodom sú problémy materskej spoločnosti Digital Currency Group (DCG), ktorá sa dostala do komplikácií po novembrovom krachu burzy FTX a páde hedžového fondu Three Arrows Capital. Bankrot by sa mal dotknúť zhruba 100-tisíc veriteľov s celkovými záväzkami od 1,2 až 10 miliárd dolárov.

Genesis o možnosti bankrotu hovorila už skôr, keďže po kolapse burzy FTX pozastavila spätné výbery prostriedkov. Ako píše portál Coindesk, Genesis dlhuje viac ako 3,5 miliardy dolárov svojim 50 najlepším veriteľom, medzi ktorých patrí kryptoburza Gemini, obchodný gigant Cumberland, Mirana či MoonAlpha Finance.

Genesis spoločne s Gemini, ktorú vlastnia bývalí olympijskí veslári Cameron a Tyler Winklevossovci, spolupracovala na produkte kryptopôžičiek s názvom „Gemini Earn“. Gemini ale teraz tvrdí, že v súvislosti s týmto produktom im Genesis dlhuje približne 900 miliónov dolárov.

Americká komisia pre cenné papiere (SEC) minulý týždeň oznámila, že obe menované firmy obvnila z nezákonného predaja cenných papierov stovkám tisíc investorov.

Zdroj: reuters.com; bbc.co.uk

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre