Jaguar: Rekordné predaje a nové pracovné miesta!

Jaguar Land Rover oznámil, že vo svojom závode v Solihull vo Veľkej Británii vytvorí nových 800 pracovných miest. Závod už v súčasnosti zamestnáva 6000 ľudí, ktorí vyrábajú modely Land Rover Discovery a Defender.

Správa prišla krátko po tom, ako firma oznámila rekordné predaje za uplynulý rok 2012. Oproti roku 2011 došlo k nárastu až o 30 % na takmer 358 000 vozidiel.

Výrobca automobilov, ktorý je vo vlastníctve indickej spoločnosti Tata tiež informoval, že najviac rástli predaje v Číne a to až o 70 % na 71 940 vozidiel, čím tak tento trh predbehol doteraz vedúci trh vo Veľkej Británii. Aj tu však došlo k nárastu predaja a to o 19 % na 68 333. Predaje v USA boli na úrovni 55 675 vozidiel. Spoločnosť uviedla, že je aktívna v 177 krajinách.

Úspech dosiahol nový model Range Rover Evoque (na snímke nižšie), ktorý hneď vo svojom prvom roku predaja zaznamenal 100 000 predaných kusov. Predaje samotných modelov Jaguar pritom vzrástli len o 6 %.
Britská vláda správu o nových pracovných miestach privítala. Už minulý týždeň oznámila nových 800 miest vo svojom závode v meste Swindon aj japonská automobilka Honda.

Foto: Nový model – Range Rover Evoque

Aj do Saudskej Arábie

Jaguar Land Rover po zvyšujúcom sa záujme z Číny plánuje rozšíriť tamojšie dílerské siete v tomto roku o 30 %.
V decembri minulého roka firma oznámila, že plánuje výrobu automobilov rozšíriť aj do Saudskej Arábie. Ak by sa tento zámer naplnil, bol by to druhý výrobný závod za oceánom, po tom, ako bola schválená výstavba továrne v Šanghaji. Výroba v čínskej továrni by mala byť spustená v polovici tohto desaťročia.

Jaguar Land Rover zamestnáva v súčasnosti 25 000 ľudí po celom svete a okrem už spomínaných investícii plánuje postaviť nový závod na výrobu motorov vo Wolverhamptone. Nové pracovné miesta sú vytvárané na riešenie zvýšeného dopytu z Číny, Ďalekého východu, či Ruska a USA.

Plánované investície na tento rok vo výške 2 miliárd libier a 8 000 nových pracovných miest za posledné dva roky sú jasným dôkazom toho, že JLR ide od úspechu k úspechu.

Viac ako 200 z 800 nových pracovných miest vo Veľkej Británii vznikne aj s podporou vlády. Je to ukážkou toho ako vláda podporuje súkromný sektor, ktorý môže pomôcť naštartovať britskú ekonomiku. Aj keď sú zmluvy nových pracovných miest vzniknutých aj vďaka dotácii vlády uzatvorené na jeden rok, existuje predpoklad, že budú predlžené aj ďalej a vzniknú tak dobre platené trvalé miesta do budúcnosti.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre