Kúpiť a držať. Platí to aj teraz?

Turbulencie na finančných trhoch nie sú pre ľudí so slabými nervami. Minulý rok sa hlavný akciový index v Nemecku – DAX 30 preháňal medzi 7500 až 5000 bodmi. Volatilita na úrovni 5 % v jeden obchodný deň nebola vôbec neobvyklá.

Aká múdrosť platí pre takto rozbúrené akciové trhy?

Najznámejšia burzová stratégia znie – “Buy and Hold“, po slovensky “kúp a podrž”. Jeden z otcov tejto múdrosti je slávny investor Andre Kostolany. Je typ tejto stratégie vhodný aj pre dnešné, turbulentné finančné trhy?

Achim Küssner, nemecký riaditeľ fondu Shroeder má na to iný názor. Stratégia “Buy and Hold“ je už vyslúžila. “Svet sa neustále otáča. Všetko sa mení príliš rýchlo, aby sme mohli zostaviť portfólio a držať ho 10 – 20 rokov.” Pri svojom tvrdení odkazuje na akciový index DAX, ktorého zloženie dnes vyzerá úplne inak ako v 80. rokoch. „Zamenili sa favoriti“, tvrdí.

Stratená dekáda…

“Čistá stratégia “Buy and Hold” nie je dobrým nápadom“, hovorí partner spoločnosti Lupus Alpha. Ak sa statické portfólio nebude meniť desať rokov, nemá možnosť prispôsobiť sa rýchlo sa meniacemu svetu. Preto teória kúpiť a držať môže byť nebezpečná. Úspech závisí aj od toho, kedy bolo portfólio zostavené a čo bolo jeho hlavným ťažiskom. Napríklad, ak ste v októbri 1999 uložili kapitál do akcií technologických a internetových spoločností, tešili ste sa len do marca 2000. Potom, bohužiaľ nasledovalo 10 zlých rokov.

Alebo zoberme si tento príklad. „Stratená dekáda“, ktorú k začiatku tisícročia zakončili nemecké akcie je jasne proti stratégií „Buy and Hold“. DAX vzrástol za posledných 10 rokov o 38 %. Pri pripočítaní 5 rokov (teda za obdobie 15 rokov) vzrástol DAX až o 119 %. Za posledných 20 rokov sa jeho hodnota takmer strojnásobila. Podobné hodnoty sú aj pri amerických akciách.

Podľa informácií handelsblatt.com 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre