Chyba na burze NYSE spôsobila, že akcie Berkshire klesli o takmer 100 %

burza NYSE
burza NYSE

V pondelok ráno sa na newyorskej burze NYSE objavil technický problém, ktorý spôsobil, že akcie spoločnosti Berkshire Hathaway, za ktorou stojí slávny investor Warren Buffett, klesli o takmer 100 %.

Približne o 9:50 (EST) v pondelok boli akcie triedy A Berkshire Hathaway na úrovni 185,10 USD, čo predstavuje pokles o 99,97 %. V piatok akcie BRK.A uzavreli na cene 627 400 USD. Akcie Berkshire Hathaway triedy B sa naďalej obchodovali za 410,36 USD po poklese len o 0,97 %.

Okrem Berkshire Hathaway zaznamenali v pondelok ráno dramatický pokles aj akcie firiem Barrick Gold či Nuscale Power. Burza NYSE na svojej webstránke uvádza, že problém sa týkal približne 50 akcií a obchodovanie s nimi bolo pozastavené zhruba na jednu hodinu.

Zdroj: businessinsider.com

Intercontinental Exchange, materská spoločnosť NYSE, neevidovala žiadne náznaky toho, že by táto chyba súvisela s kybernetickým útokom. Pre CNN to uviedol vysokopostavený manažér veľkej banky, ktorý je v kontakte s ICE.

NYSE uviedla, že problémy pramenili z cenových pásiem, ktoré zverejňuje Consolidated Tape Association (CTA). CTA je skupina zodpovedná za zverejňovanie údajov o obchodovaní a kotáciách v reálnom čase. NYSE približne o 11:45 (EST) uviedla, že problémy boli vyriešené a obchodovanie sa vrátilo do normálu.

Pondelkové problémy sú pripomienkou toho, že ani burzy a poskytovatelia údajov nie sú úplne bezchybné. Minulý týždeň došlo k problémom s indexmi na burze CME a v decembri nastala chyba systému Nasdaq, ktorá viedla k zrušeniu niektorých príkazov.

Zdroje: cnn; cnbc; qz.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre