Ďalší rekordný kvartál. Nvidia zvýšila tržby o 265 %

CEO spoločnosti Nvidia, Jensen Huang (Foto: Nvidia)
CEO spoločnosti Nvidia, Jensen Huang (Foto: Nvidia)

Spoločnosť Nvidia včera po skončení obchodovania v USA zverejnila svoje výsledky za štvrtý štvrťrok. Gigant vo výrobe čipov pre umelú inteligenciu (AI) zaznamenal ďalší rekordný kvartál a prekonal očakávania analytikov.

Tržby za štvrtý štvrťrok dosiahli 22,1 miliardy USD, čo je o 265 % viac ako v rovnakom kvartáli predošlého roka a vysoko nad odhadmi analytikov, ktorí očakávali tržby na úrovni 20,4 miliardy USD.

Čistý zisk dosiahol 12,29 miliardy dolárov, čo je v medziročnom porovnaní nárast o 769 %. Upravený zisk na akciu 5,16 USD prekonal očakávaných 4,59 USD. Je to tretí štvrťrok po sebe, počas ktorého Nvidia dosiahla rekordné zisky a tržby.

„Silný dopyt bol poháňaný podnikovým softvérom, spotrebiteľskými internetovými aplikáciami a viacerými odvetviami vrátane automobilového priemyslu, finančných služieb a zdravotníctva,” uviedla v komentári Nvidia.

Väčšinu predajov tvorí divízia dátových centier, kde došlo k rastu tržieb o 409 % na 18,40 miliardy USD. Herný biznis spoločnosti, ktorý zahŕňa grafické karty pre notebooky a PC, vzrástol medziročne len o 56 % na 2,87 miliardy dolárov.

Grafické karty pre herný segment boli hlavnou činnosťou spoločnosti predtým, ako sa začali rozbiehať jej čipy pre umelú inteligenciu, pričom niektoré grafické karty Nvidie sa dajú použiť na AI.

Finančná riaditeľka spoločnosti Nvidia Colette Kressová uviedla, že hoci spoločnosť zlepšila dodávky svojich grafických procesorov s umelou inteligenciou, stále očakáva ich nedostatok – najmä čipov novej generácie s názvom B100, ktoré sa majú dodávať neskôr v tomto roku.

Čo sa týka menších podnikov Nvidie, tie nezaznamenali taký prudký rast. Jej automobilový biznis klesol o 4 % na 281 mil. USD a jej OEM a ostatné aktivity, ktoré zahŕňajú kryptografické čipy, vzrástli o 7 % na 90 miliónov dolárov. Podnikanie spoločnosti v oblasti výroby grafického hardvéru pre profesionálne aplikácie vzrástlo o 105 % na 463 miliónov USD.

V minulom roku akcie spoločnosti Nvidia vzrástli o 239 %, za čo môže vysoký dopyt po jej grafických čipoch v období boomu umelej inteligencie. Trhová hodnota spoločnosti sa zvýšila na 1,72 bilióna dolárov a prekonala technologických gigantov Amazon a Alphabet.

Akcie Nvidie (NVDA) po zverejnení výsledkov získavali viac ako 8 %.

Graf: Vývoj akcií Nvidia (NVDA) za posledných 5 rokov

Zdroje: cnbc.com;

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre