Nákup ešte pred bull runom: Miliardár Thiel investoval do krypta stovky miliónov

Peter Thiel
Peter Thiel (Foto: Wikimedia)

Fond Founders Fund, ktorý založil známy miliardár Peter Thiel, opäť investuje do kryptomien bitcoin a ethereum. Je to signál, že o kryptotrh sa opäť zaujíma aj Silicon Valley.

Od konca leta do začiatku jesene minulého roka fond investoval 200 miliónov dolárov do nákupu kryptomien, polovicu do bitcoinu a druhú polovicu do etheru, čiže dvoch najväčších virtuálnych mien. Pre agentúru Reuters to uviedli dva zdroje priamo oboznámené so záležitosťou. Za posledný rok BTC získal takmer 124 %, zatiaľ čo ETH vzrástol o 75 %.

Doteraz neoznámený krok prominentnej spoločnosti zo Silicon Valley podčiarkuje návrat niektorých inštitucionálnych investorov k investíciám do tokenov.

Vlani v lete začal Thielov fond nakupovať bitcoiny, keď ich hodnota bola pod úrovňou 30 000 USD, a v priebehu niekoľkých mesiacov nakúpil ďalšie kryptomeny, dodali zdroje. Priemernú cenu týchto nákupov sa agentúre Reuters nepodarilo zistiť. Hovorca fondu sa odmietol vyjadriť.

Fond Founders Fund urobil podobný krok pred bull runom v roku 2017, keď nakúpil bitcoiny v hodnote 15 až 20 miliónov dolárov pred ich výrazným vzostupom. V marci 2022, tesne pred nástupom medvedieho trhu, fond predal väčšinu svojich podielov za 1,8 miliardy dolárov.

Thiel, spoluzakladateľ spoločností PayPal a Palantir, verejne chválil bitcoin a tvrdil, že je to uchovávateľ hodnoty podobne ako zlato a zabezpečenie proti menovej politike centrálnych bánk. Fond Founders Fund, známy svojimi včasnými investíciami do spoločností ako SpaceX a Meta, má v súčasnosti v správe aktíva v hodnote viac ako 12 miliárd dolárov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre