Prepad Bitcoinu o 20 %: Prvé týždne od schválenia bitcoinových ETF

Kryptomeny

Od schválenia spotových bitcoinových ETF fondov Komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC) z dňa 11. januára Bitcoin klesol o približne 20 %. Podľa analytikov sú dôvodom špekulácie ohľadom možných dopadov tohto nového produktu.

Všetko nasvedčovalo tomu, že Bitcoin svojimi novoročnými atakmi prekročí hranicu 50 000 dolárov. Avšak, v deň schválenia po dosiahnutí hodnoty 49 021 dolárov začal klesať, pričom za posledných 12 dní zaznamenal približne 20 %-ný pokles. Dôvodom majú byť obavy špekulantov a opatrnosť voči dopadom nového bitcoinového ETF.

Analytici kryptomenovej burzy Bitfnex vyhlásili, že medvedí trh by mal nájsť svoje dno niekde medzi 38 000 dolárov a 36 000 dolárov, pričom táto hodnota môže byť kľúčová pre zastabilizovanie pádu.

Zdroj: Bloomberg.com

Podľa dát z portálu Bloomberg.com, bitcoinové ETF zaznamenali zatiaľ 1,1 miliardy dolárov čistých tokov. „V priebehu posledných dvoch týždňov bol Bitcoin vystavený náročným makroekonomickým podmienkam, o čom svedčia rastúce sadzby, posilnenie dolára a výrazný predajný tlak zo strany obchodníkov, ktorí rušia svoje pozície v Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Narastajú aj predaje skrachovanej burzy FTX – tento predajný tlak by však mal čoskoro ustúpiť,“ vyhlásil Sean Farrel zo spoločnosti Fundstrat Global Advisors LLC.

Spoločne s Bitcoinom zaznamenali pokles aj iné tokeny, ako napríklad Ether a BNB. Odlev GBTC pozícií vytvára na trhu dynamiku, ktorá spôsobuje volatilitu digitálnych aktív a ich poklesy. Mnoho odborníkov však odhaduje, že tieto výkyvy budú čoskoro zastabilizované a pokles ceny Bitcoinu sa zastaví približne okolo úrovne 37 000 dolárov.

Zdroj: Bloomberg.com, Yahoo Finance

Redaktor portálu investicne.sk
Zdieľať
Komentáre