Vývoj na akciových trhoch bude tento rok závisieť najmä od toho, či bude v USA recesia

býk wall street

Investori by sa mali zamerať viac na komodity, kybernetickú bezpečnosť a obranné akcie, ako aj britské a európske akcie.

Kľúčovým slovom akciových trhov v roku 2023 bola ekonomická odolnosť. Všetko bolo nastavené na recesiu uprostred najprudšieho zvyšovania úrokových sadzieb za viacero dekád. Bezprecedentná americká fiškálna politika a priam živelný ošiaľ, ktorý spustil ChatGPT však pomohli americkej ekonomike vyhnúť sa recesii a vyhnali technologické akcie na nové historické maximá. Druhé najdlhšie obdobie bez recesie v americkej ekonomickej histórii od roku 1978 spôsobuje, že základnou otázkou pre akciové trhy v roku 2024 je, či recesia nastane alebo nenastane.

Ekonómovia predpovedajú 50-percentnú pravdepodobnosť recesie v USA a zdôrazňujú z toho prameniace výzvy pre investorov. „Ak môžeme históriu považovať za indikátor, potom akciové trhy boli väčšinou pozitívne v mesiacoch okolo prvého zníženia sadzieb Fedu po skončení sprísnenia menovej politiky. To znamená, že momentálne nacenenie zníženia sadzieb nie je alarmujúce,“ vysvetľuje akciový stratég Saxo Bank Peter Ganry.

Investori by mali sa mali zamerať viac na komodity, kybernetickú bezpečnosť a obranné akcie

Minulý rok bol ďalším sklamaním pre čínske akcie, najmä v porovnaní s krajinami víťaziacimi vo fragmentačnej hre svetových trhov. Patria medzi nich India, Mexiko, Brazília a Vietnam a predpokladáme, že akciový trh si bude naďalej vyberať radšej tieto rozvíjajúce sa akciové trhy pred Čínou. Je pozoruhodné, že čínske akcie zaznamenali od začiatku roka 2018 nižšiu výkonnosť oproti iným kľúčovým rozvíjajúcim sa trhom o takmer 44 % v dolárovom vyjadrení.

Podľa P. Garnryho bude mať medzi akciovými témami v tomto roku prevahu sektor komodít, keďže super cyklus stále beží a poháňa ho silná globálna urbanizácia, investície do zelenej transformácie a obmedzená ponuka. Akcie firiem v oblasti kybernetickej bezpečnosti a obrany budú pravdepodobne aj naďalej ťažiť z pokračujúceho geopolitického napätia vo svete. „Ak trh zvýši svoje stávky na ďalšie kolá zníženia sadzieb v roku 2024, potom by aj trpiace  akcie firiem zelenej transformácie aktívne vo veternej a solárnej energii, skladovaní energie, elektromobilite a vodíku mohli dostať krátkodobú podporu,“ očakáva expert.

Európske a britské akcie sú sľubnejšie ako americké

Minulý rok sa nepochybne zapíše do histórie ako rok trhových extrémov. Takzvaná „veľkolepá sedmička“ (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta a Tesla) získala na hodnote za jediný rok 104 %, keďže ošiaľ okolo generatívnej umelej inteligencie prešiel do režimu hyperpohonu. Na porovnanie, Nasdaq 100, S&P 500 a S&P 500 Equal Weight získali 53 %, 25 %, a 12 %.

V dôsledku toho je americký akciový trh na alebo blízko k najkoncentrovanejšej úrovni za posledných 100 rokov. „Táto nadpriemerná výkonnosť nemôže pokračovať, iba ak táto malá skupina amerických technologických spoločností prevezme kontrolu nad celou ekonomikou a bude pokračovať v prekonávaní očakávaní prudkého rastu aj v roku 2024. Vysoká koncentrácia indexu tiež robí americký akciový trh rizikovejším, keďže výnosy sú čoraz viac poháňané užším súborom rizikových faktorov a sentiment k technologickým akciám je jedným z nich. Naša rada pre rok 2024 je preto podhodnotiť americké mega caps,“ radí akciový stratég Saxo Bank.

Hodnota je v britských a európskych akciách

Na akciových trhoch Spojeného kráľovstva a v Európe vidíme presný opak „veľkolepej sedmičky“ s ocenením, ktoré je nižšie oproti americkým akciám o 56 % resp. 28 %. „Keďže nesúhlasím s tým, že zisky v USA budú z dlhodobého hľadiska oveľa lepšie ako v Európe, verím, že očakávané výnosy budú vyššie práve v britských a európskych akciách. Ak sa teda zmení nálada investorov alebo sa spomalí ekonomická aktivita, tieto dva akciové trhy ponúkajú vyššiu expozíciu voči defenzívnym sektorom,“ dodáva expert Saxo Bank.

Akciový analytik Saxo Bank
Zdieľať
Komentáre