OPEC očakáva, že globálna ekonomika bude čeliť výzvam

Generálny tajomník Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) v utorok uviedol, že napriek makroekonomickým problémom vrátane vysokej inflácie a úrokových sadzieb očakáva rast svetovej ekonomiky a zvýšenie dopytu po palivách.

Spojeným štátom sa darí, zatiaľ čo Európa má problémy, povedal Haitham Al Ghais na konferencii Argus European Crude v Londýne. Dokonca aj Čína, ktorá sa z covidovej blokády dostávala pomalšie, ako sa očakávalo, predpovedá rast na úrovni 4,5 % až 5 %, čím predbehne Európu.

„Pokiaľ ide o dopyt a náš výhľad v krátkodobom až strednodobom horizonte, očakávame zdravý rast globálnej ekonomiky a to aj napriek všetkým výzvam a tlakom,“ uviedol generálny tajomník združenia OPEC.

Podľa jeho slov rast dopytu v Indii a v iných častiach Ázie je vnímaný pozitívne a očakáva sa, že letecký sektor na celom svete bude naďalej podporovať dopyt po palivách. „V sektore leteckej dopravy je naďalej priestor na zlepšenie, takže sme pomerne pozitívne naladení, pokiaľ ide o dopyt.“

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu a spojenci na čele s Ruskom, skupina známa ako OPEC+, sa stretnú koncom tohto mesiaca, aby diskutovali o svojej politike.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre