Ceny ropy vyskočili o viac ako 3 %. Trh reaguje na konflikt v Izraeli

Ceny ropy v pondelok vzrástli o viac ako 3 %. Trh reaguje na vojenský konflikt medzi Izraelom a palestínskou islamistickou skupinou Hamas, v dôsledku čoho sa prehlbuje politická neistota na Blízkom východe a rastú obavy o ropné dodávky.

Ropa Brent aktuálne získava 3,18 % na 87,27 USD za barel, cena ropy WTI pridáva 3,55 % na 85,73 dolárov za barel.

„Rastúce geopolitické riziko na Blízkom východe môže tlačiť ceny ropy nahor… možno očakávať vyššiu volatilitu,“ uvádzajú analytici banky ANZ. Dnešný prudký nárast cien ropy zvrátil minulotýždňový klesajúci trend, keď cena Brent klesla o približne 11 % a cena WTI stratila viac ako 8 %. Bol to najväčší týždenný pokles od marca.

Treba pripomenúť, že Izrael a Palestína nie sú dôležitými hráčmi na ropnom trhu, no vojenský konflikt sa odohráva v širšej, dôležitej oblasti ťažby ropy a hrozí, že sa môže ešte viac vyhrotiť. „Riziková prémia na rope odráža vyhliadky, že konflikt sa môže rozšíriť do blízkych krajín, ktoré sú kľúčovými producentmi ropy, ako sú Irán a Saudská Arábia,“ uviedol pre Reuters energetický analytik Saul Kavonic. „V prípade, že konflikt zasiahne Irán… budú ohrozené až 3 percentá celosvetových dodávok ropy. A pokiaľ dôjde k rozsiahlemu konfliktu, ktorý bude mať dopad na tranzit cez Hormuzský prieliv, ohrozených je okolo 20 % globálnych dodávok,“ dodáva Kavonic.

Graf: Vývoj ceny ropy WTI

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre