K pretekom o prvý bitcoinový ETF sa pridal ďalší veľký hráč

bitcoin

Zdá sa, že v pretekoch o prvý bitcoinový ETF fond začína byť poriadne horúco. Najnovšie svoju žiadosť o spustenie spotového fondu obchodovaného na burze, ktorého podkladovým aktívom by bola kryptomena bitcoin, podala americká investičná spoločnosť Franklin Templeton. Tá má v správe aktíva v objeme takmer 1,5 bilióna dolárov.

Franklin Templeton podal žiadosť americkému regulátorovi SEC o zaregistrovanie produktu s názvom The Franklin Bitcoin ETF. Akcie tohto fondu by boli kótované a obchodované na burze Cboe BZX Exchange a správcom by bola kryptomenová burza Coinbase.

Franklin Templeton sa tak pridáva k ďalším veľkým finančným inštitúciám ako BlackRock, VanEck či Fidelity, ktoré vsádzajú na to, že Americká komisia pre cenné papiere a burzu SEC možno povolí spustenie spotového bitcoinového ETF. Takýto investičný produkt by poskytol retailovým investorom možnosť expozície voči bitcoinu bez toho, aby ho museli priamo vlastniť. Prostredníctvom takéhoto ETF s ním môžu obchodovať podobne ako napr. s akciami.

Pripomeňme, že na konci augusta padol prelomový súdny verdikt, ktorý sa týkal sporu medzi regulátorom SEC a spoločnosťou Grayscale Investments, ktorá sa taktiež snaží o spustenie bitcoinového ETF.

Grayscale zažalovala SEC za to, že zamietla spustenie prvého navrhovaného bitcoinového ETF bez toho, aby vysvetlila dôvody, ktoré viedli k zamietnutiu podaného návrhu. Odvolací súd v meste Washington v DC Columbia plne vyhovel žalobe Grayscale na amerického regulátora. Toto víťazstvo dalo kryptopriemyslu nádej, že jeho mnohoročné úsilie o spustenie spotového ETF nemusí vyjsť nazmar. Na druhej strane treba dodať, že to nezaručuje, že SEC dospeje k inému záveru a investičný produkt dostane zelenú.

O väčšine podaných návrhov vrátane tých od spoločností BlackRock a Fidelity by mal americký regulátor rozhodnúť do 17. októbra, no zákon mu umožňuje konečné stanovisko odložiť.

Zdroje: coindesk.com; decrypt.co; reuters.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre